Актриса Олена Курта, що зіграла головну роль у серіалі «Школа» розповіла про рідний Ужгород і свого директора, який знав імена усіх учнів

Серіал про підлітків, в якому актриса зіграла злого завуча, став найбільш рейтинговим на українському телебаченні.

Серіал «Школа» («1 + 1») став першим україномовним телефільмом, у якому розповідаються невигадані історії з життя сучасної школи, підлітків, їхні стосунки з викладачами та батьками. Його ідея виявилася настільки простою і популярною, що вже з показу перших серій кількість шанувальників «Школи» обчислювалася десятками тисяч.

Після виходу перших серій актори фільму прокинулися неймовірно популярними. У деяких кількість передплатників в соціальних мережах зросла на 100 тисяч. На першу фан-зустріч з героями серіалу в одному зі столичних торгових центрів прийшли 9 тисяч шанувальників, пишуть ФАКТИ.

До кінця першого сезону «Школа» стала найбільш рейтинговим серіалом на українському телебаченні. Аудиторія глядачів однієї серії склала в середньому близько 2 мільйонів осіб. Вони полюбили головних героїв, часом переносячи свої емоції на акторів, які втілили на екрані образи, що запам’ятовуються. Іноді любов глядачів навіть переходила допустимі межі. Актриса Олена Курта, яка зіграла головну негативну роль в серіалі – завуча Дарину Петрівну, – вважає за краще про це не говорити. Лише зітхає, розповідаючи, що хотіла б залишити для себе більше особистого простору, в яке ніхто не міг би увірватися. Олена ретельно охороняє своє особисте життя, зізнаючись лише в тому, що у неї є велика любов.

– Відомо, що недавно вам зламали і видалили «Інстаграм».

– Це взагалі дуже образлива і неприємна історія. Знаєте, у популярності завжди є і друга сторона – не дуже приваблива. Незважаючи на те що мені пишуть багато дітей, батьків, вчителів, іноді інтерес до персони артиста переходить всі межі. Я вдячна шанувальникам нашого серіалу, але ж і ми, актори, звичайні люди, яким хочеться зберегти свій особистий простір.

– Але коли актор стає зіркою…

– Мені б дуже не хотілося вживати це слово по відношенню до себе. Для мене те, чим займаюся, – робота, дар взаємодії зі світом, який просто використовую. І я не була готова до такого потоку уваги до Дарини Петрівни. Перший тиждень після виходу «Школи» почалися коментарі, зміст яких можна передати словами «ми вас ненавидимо». Це було вкрай неприємно! Зараз ситуація змінилася, але тим не менш відбуваються надзвичайні випадки, наприклад, ситуація з «Інстаграмом». Тим більше, що я людина не дуже активна в соцмережах. Просто приймаю правила гри.

– Був момент, коли вам стало страшно через свою популярність?

– Скоріше, це був не страх, а хвилювання. Після того, що сталося з моїм «Інстаграмом», я зрозуміла, що не перебуваю в безпеці. У будь-який момент інформація, яка належить тільки мені, може бути викрадена і стати надбанням громадськості. З виходом «Школи» моя звичайне життя, графік зовсім не змінилися. Я все так же продовжувала ходити на танці, в агентство. Просто іноді до мене могла підійти будь-яка людина і раптом заявити: «А мені не подобається Дарина Петрівна!» Але потім я стала приймати ці прояви уваги як неминучість.

– Ви будете відновлювати свою сторіночку в «Інстаграмі»?

– Поки що ні. Хоча мені дуже шкода того, що вже було зроблено. На сторінці було понад 20 тисяч передплатників. До речі, три роки тому я сама прийняла рішення закрити свою сторінку в «Інстаграмі». Просто тоді мені стало нецікаво її вести. А з виходом «Школи» в сторінці з’явилася потреба. Це був майданчик, де глядачі могли поспілкуватися зі мною, між собою, задати питання. Страшно прикро, що в секунду всього цього не стало.

– Йдучи на проект, ви розраховували, що він стане таким популярним?

– Коли серіал був тільки на стадії обговорення, я була впевнена, що тема школи викличе резонанс. І в цьому не було ніякого мого марнославства. Шалений успіх серіалу – це робота цілої команди, яка створила майданчик, де піднімаються питання, що хвилюють всіх. Адже серіал «Школа» дивляться і дорослі. Ми заповнили нішу, яка до цього була порожня – серіал для підлітків.

* «Моя акторська мрія стала реалізовуватися тільки п’ять років тому», – зізналася Олена Курта

– Як ви потрапили на зйомки «Школи»?

– До цього працювала в декількох телевізійних проектах, і мене запросили на кастинг «Школи». Навіть не знаю, скільки було претендентів на роль Дарини Петрівни. Я ходила на проби близько півтора місяців, робила все досить щиро, і врешті-решт мене затвердили. Чесно кажучи, дуже хотілося, щоб це сталося – ідея серіалу мені сподобалася відразу.

– Завуч школи Дарина Петрівна – один з найбільш несимпатичних персонажів в серіалі.

– Я ніколи не ставлюся до своїх героїв тільки з урахуванням їх негативних рис. І Дарина Петрівна теж не категорично негативний персонаж. Просто в цей період її життя вона показує себе не з кращого боку, переживаючи всередині жіночу трагедію.

– Ви самі дивитеся «Школу»?

– Чесно? Так. І кожен раз перед виходом чергової серії страшно хвилююся. Нехай це звучить пишномовно, але я як актриса відчуваю відповідальність за свого персонажа. Ми знімали досить швидко – впоралися за чотири місяці. Багато з сценарних ходів для мене цікаві й несподівані, як і для пересічних глядачів. Зйомки проходили в одній зі столичних шкіл влітку. Нам треба було встигнути до початку навчального року. Працювали кожен день, зміни тривали по 12 годин. По суті, кожен з команди по-справжньому проживав все, що відбувалося в картині.

– У вашому дитинстві була вчителька, яка нагадує Дарину Петрівну?

– Я закінчила школу рівно двадцять років тому, і тоді все було зовсім по-іншому. Я жила в Ужгороді, у мене була прекрасна школа – Ужгородська класична гімназія – з крутими викладачами і крутим директором, який знав усіх учнів по імені. Я була дуже активною дитиною. Брала участь у всіх можливих гуртках. Три роки очолювала шкільний «парламент». Дарини Петрівни в моєму житті, на щастя, не було. До речі, я до сих пір спілкуюся з деякими вчителями.

– Ще в школі мріяли стати актрисою?

– Моя акторська мрія стала реалізовуватися тільки п’ять років тому, коли я вже жила в Києві. Буквально в один момент зрозуміла, що від себе не втечу, і поступила в театр-студію «Чорний квадрат», отримавши диплом в 2015 році. Я завжди була творчою людиною, але після закінчення школи на сімейній раді було вирішено, що мені треба отримати серйозну освіту, яка забезпечить стабільну роботу в майбутньому. Я ніколи про це не пошкодувала, але через двадцять років таки виявилася там, де спочатку мріяла бути.

– Тепер акторство стало вашою професією?

– На жаль, я поки не задіяна в ній на всі сто відсотків. У моєму житті є ще кілька занять. Викладаю аргентинські фольклорні танці, займаюся благодійним фондом для дітей, хворих на ДЦП, і організовую весілля.

– Весілля ?!

– Так, за кордоном. Останнім часом все більше бажаючих оформити відносини десь в незвичайному, екзотичному місці. А ми допомагаємо здійснити ці мрії. Зараз, наприклад, займаюся підготовкою одруження, яке відбудеться на Балі. Знаєте, весілля і танці – це ж теж творчість.

– Тепер зрозуміло, звідки у Дарини Петрівни така виточена фігурка.

– Дякуємо. Танці, безумовно, впливають на те, як ти виглядаєш. Але у Дарини Петрівни взагалі особливий смак. Слідуючи йому, вона вибирає і наряди. Весь її гардероб підбирала я сама, погоджуючи з художниками по костюмах. І це абсолютно нормально. Читаючи сценарій, відразу думала і про те, як повинна виглядати Дарина Петрівна. Аж до кольору вбрання. Шийні хустки, в яких вона з’являється в серіалі, теж мої.

zakarpatpost.net