Через 84 роки в Хусті запрацював театр. ФОТО

«Наталка Полтавка» в Хусті зірвала бурхливі овації.

Вистава пройшла з аншлагом. Квитки було розпродано задовго до прем’єри.

Хустяни спрагло всмоктували кожну дію, що відбувалася на сцені. Вони у прямому значенні слова духовно зголодніли, засумували за культурними програмами. У маленькому містечку давно нічого путнього не проводилось, тож на перший виступ новоствореного, а точніше перенесеного з Мукачева Закарпатського обласного театру драми та комедії чекали з великим нетерпінням.

Як сказав під час вітального слова голова ОДА Геннадій Москаль, який і став ініціатором театральної реформи в області, «не было бы счастья, да несчатье помогло». Місто над Тисою отримало великий бонус – звання театрального міста. Звичайно, до театру тут іще дуже далеко… у матеріально-технічному плані, адже трупа працює у старому досить занедбаному приміщенні – колишньому будинку культури. І хоч влада невдовзі обіцяє провести капітальний ремонт, але досі його ніхто так і не розпочав.

Тим не менше, сама вистава  пройшла справді на високому рівні. Актори по кілька разів переодягалися, грали натхненно і переконливо.

Цікавою фішкою дійства стало те, що воно було не просто виставою, а справжнім мюзиклом. Усі актори співали… під звуки оркестру. Загалом історія кохання сільської дівчини Наталки і наймита Петра,  внутрішній світ  героїв розкривалися через пісні, яких було у виставі близько двох десятків.

Хоч із першого погляду здавалося, що твір Котляревського не може бути цікавим сучасному глядачеві, але режисер – заслужений діяч мистецтв України Сергій Архипчук дійсно осучаснив його, більше того, наблизив до закарпатських реалій. На сцені лунали і діалектичні слова (найбільше із вуст  Виборного, якого зіграв Олександр Анишинець), і фрази про Закарпаття від Возного  (Анатолій Барна).

Здивувала вистава і цілим шоу східних єдиноборств. Зокрема, під час знайомства Миколи (Василь Бабич) із Петром (Василь Снітар) нові приятелі робили справжні акробатичні трюки.

Оригінально  доповнила дійство і колоритна гра Олесі Чепелюк у ролі Терпелихи, а сама Наталка (Мирослава Рибчук) була просто королевою сцени.

Вражаючим видався і вихід акторів у чорних костюмах, і ефектний маневр із ліхтариками.

Вистава була одночасно  і серйозною, і веселою, часом хотілося плакати, а часом – сміятися.

Слід зазначити, що прем’єра пройшла у рамках святкування 70-річчя Закарпатського обласного театру драми і комедії. При цьому від часу заснування першого в Хусті театру «Нова сцена», створеного у 1934 році (який проіснував до 1939 року) минуло цілих 84 роки. Саме стільки Хуст чекав на повернення в місто професійного театру.

Після завершення вистави глядачі аплодували акторам стоячи. Розходитись присутні довго не хотіли і не відпускали трупу. На адресу хустських театралів лунали слова захвату, подяки і маса щирих побажань.

На питання, чому театр дебютував саме з «Наталкою Полтавкою» Котляревського, яка давно стала класикою, директор Закарпатського обласного театру  Василь Снітар відповів, що колектив моніторив ситуацію і поки що не знає аудиторію, тому вирішив запропонувати добре відомий твір.

«Ми подивилися рейтинг вистав по Україні і з’ясували, що «Наталка Полтавка» є однією з найбільш популярних на теренах нашої держави, – наголосив закарпатській газеті «НЕДІЛЯ»  він. – Дехто називає її навіть «Наталочкою-виручалочкою». Далі будемо ставити і сучасних авторів».

Що ж, дебют пройшов справді блискавично і «Наталку Полтавку» глядачі не просто полюбили з першого погляду, а охрестили її «Наталкою-хустянкою», адже так  звучить більш по-закарпатськи, більш по-рідному.

Тож будемо сподіватись, що й подальші вистави трупи матимуть такий же шалений успіх і що невдовзі учасники театру врешті-решт отримають  дійсно нормально облаштоване приміщення як для репетицій, так і для виступів.