«Для них це катастрофа» – експерт розповів, як карати корупціонерів

Щоб зменшився рівень корупції, потрібні зміни в політичній площині.
Для частішого оновлення еліт.Про це в інтерв’ю журналу “Країна” розповів журналіст-розслідувач, головний редактор сайту “Наші гроші” Олекса Шалайський, пише gazeta.ua.
“Треба ухвалити закон про вибори за відкритими пропорційними списками. Це може статися, лише якщо вулиця дотисне. Також може вплинути на цей процес Захід: попереду два роки, коли Україна має віддати дуже багато грошей зовнішнього боргу”, – сказав він.

Відомий політичний оглядач Сергій Рахманні сказав, що відкриті списки покращать парламент на 7%, пригадує Олекса Шалайський.

“Це ніби мала цифра, але це дуже багато. Одним законом так поліпшити ситуацію – це перемога. Щоб до Верховної Ради зайшла нова політична сила, треба знизити прохідний бар’єр. На це влада не піде. Але в свої партії вони знову будуть змушені запрошувати людей на зразок Лещенка з Найємом (колишні журналісти, були обрані від Блоку Петра Порошенка. – Gazeta.ua), а потім не знатимуть як їх спекатися. А якщо набереш лише крадіїв, за твою партію не проголосують”, – пояснив Олекса Шалайський.

За словами журналіста людина, яка вкрала, повинна понести покарання, хай навіть це буде і не в’язниця.

“Провину часом нелегко довести. Нехай корупціонер утече за кордон і більше не повертається. Мені цього достатньо. Можна ще заборонити обіймати посади. Для того, хто вершив долями мільйонів, це – катастрофа.

Психологи розповідали, що коли звільнили одного голову районної адміністрації, він не міг зрозуміти: чому наступного дня не спалахнув район? Він ходив на роботу вже без посади. Вітався, заходив у свій кабінет і сидів. Новий голова перебрався до іншого кабінету. Так тривало два місяці. Є три основні мотивації в людей: гроші, слава і влада. Для чиновників останнє – найголовніше. Забрати владу – величезне покарання”, – додав Олекса Шалайський.

Ангеліна КОВАНДА