Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 19 лютого

Початок тижня на Закарпатті був доволі спокійним

Чи рятують щеплення від хвороб закарпатців? Як пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ», два роки тому на Закарпатті зокрема та і в Україні загалом була  поліомієлітова лихоманка. Про щеплення говорили всі, медики напускали на людей страх і між батьками панувала паніка, адже вакцин традиційно не було або було недостатньо.

Торік акценти переключилися на іншу хворобу – кір, відлуння якої відчуваємо навіть зараз. І знову ж таки, на тлі загального великого переполоху чомусь вакцин для щеплень у області не було зовсім. Офіційно від 2017 року внаслідок цієї хвороби у країні померли 7 людей, із них 4 – діти. А скільки їх пішло з життя від вакцинації? Скільки виникає побічних ефектів після щеплень! Про це, на жаль, як профільне Міністерство, так і статисти замовчують.

Про те, як навчання в Зімбабве відрізняється від українського, розповіла фахівець зі стратегічних закупівель Аліса Тінаше Ньямукапа. 10-річною переїхала із Хараре – столиці Зімбабве.

За словами дівчини, у кожній школі була своя форма.

“В нашій – жовто-зелена. При цьому все було суперсуворо: туфлі і навіть стрічки у волосся можна було носити тільки певного кольору. Спортивна форма теж була – біла футболка, білі шорти, білі шкарпетки і біле взуття. Купальники теж якісь були, але басейн рідко працював. Брати участь у спортивних активностях було обов’язковим, а я цього дуже не любила. У школі часто влаштовували ярмарки з різними активностями на кшталт стрільби з лука, лотерей. В Україні мені не вистачало таких заходів”.

Сьогодні у прес центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ» Еріка Повшик з Ужгорода отримала два квитки від zakarpatpost.net на концерт відомого співака Романа Скорпіона, який виступить в Ужгороді 23 лютого  у драмтеатрі.

«Це буде чудовим подарунком для мами і свекрухи, – наголосила вона. – Сюрприз для мене виявився надзвичайно приємним. Я маю змогу також порадувати близьких до 8 Березня. Романа Скорпіона багато разів слухала по радіо. Співак мені дуже подобається. Щиро вдячна за квитки».

Україна перетворюється на один зі світових центрів сурогатного материнства – особливо після того, як в Індії заборонили надавати цю репродуктивну послугу іноземцям. Причина заборони – часті випадки експлуатації жінок із бідних родин. BBC досліджувала, з якими ризиками стикаються сурогатні матері в Україні.

Чоловічі проблеми не люблять обоговорювати, але вони існують. І про них знає сексолог Альона ГОНДОРЧИН.

Сьогодні у прес-центрі газети «НЕДІЛЯ» вона розповіла про питання, із якими до неї закарпатці найчастіше звертаються останнім часом.

«Справа в тому, що жінка є енергетично сильнішою, тож від того, наскільки у відсотках вона є жінкою, залежить, на скільки відсотків чоловік є чоловіком. Тобто якщо вона на 80 відсотків проявляє себе як жінка, то поруч із нею чоловік, який так само на 80 відсотків проявляє себе як представник саме сильної статі і лише на 20 має жіночі якості, які його гармонізують. Як тільки ці відсотки зменшуються, наприклад, 50 на 50, відразу партнер обирає більш жіночу поведінку», – наголосила вона.

 Чому Петефі охрестив Ужгород брудним і смердючим? У виданні Йосипа Кобаля «Ужгород відомий та невідомий» йдеться про те, що площа багато разів змінювала назви, свого часу навіть називалася Орлиною. Не тому, що в місті над Ужем гніздилися дикі волелюбні карпатські хижаки, а саме так називався постоялий двір, що квартирував неподалік.

«Власне таким побачив постоялий двір «Чорний орел» видатний угорський поет і революціонер Шандор Петефі (1823-1849), коли пізно ввечері 11 липня 1847 року по дорозі до своєї коханки, яка жила в Трансільванії, зупинився на нічліг в Ужгороді. Ніч, проведена в «Чорному орлі», й враження від побаченого дали йому привід написати у своїх «Дорожніх листах» про місто над Ужем такі слова: «А втім Ужгород надзвичайно погане місто. Брудне й неохайне. Якраз таке, як п’яна людина, котра впала в калюжу й тепер брудна, хитаючись, іде додому», – цитує угорця пан Йосип.

zakarpatpost.net