У Міністерстві заявили, що Україна не зможе повністю задовольнити претензії Угорщини щодо мовного питання

Заступник голови МЗС України Олена Зеркаль заявила, що Київ не зможе задовольнити інтереси та бажання угорських нацменшин щодо мовного питання.

В ефірі “5-го каналу” вона підкреслила, що в України є свої інтереси розвитку держави, яка, зокрема, залежить і від розвитку мови. Про це пише Укрінформ.

“Ми, на жаль, втратили дуже багато часу, коли ми не займалися мовним питанням впродовж 25 років. Без кризи психологічного чи сприйняття вирішити це питання неможливо. Ми розуміємо чого ми хочемо досягти.

Звичайно, задовольнити повністю інтереси та позиції, які висловлюються угорським співтовариством, ми не можемо. У нас є інтереси розвитку держави, і розвиток держави залежить від розвитку мови. Кожна держава будується на мові та культурі мови. Це проходили всі країни, зокрема Франція, яка свого часу заборонила використання будь-якої мови, крім французької”, – висловила свою думку Зеркаль.

Як повідомляв Укрінформ, 7 лютого в Ужгороді представники української та угорської делегацій за участю заступника міністра зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Левенте Модьора та заступника міністра закордонних справ України Василя Боднара домовилися про проведення 14 лютого консультацій з представниками угорської громади Закарпаття з реалізації нового закону про освіту.

14 лютого на засіданні уряду міністр освіти Лілія Гриневич заявила, що представники угорської громади відмовилися брати участь у консультаціях з Міністерством освіти і науки України з виконання мовної норми закону “Про освіту”.

Того ж дня Кабінет міністрів України схвалив проект змін до закону “Про освіту”, який розширює період введення мовної норми до 2023 року.

zakarpatpost.net