Вагітним дарують коробки з дитячими речами – досвід нашої землячки у Фінляндії

У Фінляндії пологи безкоштовні. Платять лише за час перебування у лікарні. Один день – 40 євро. Якщо потрібно, може бути присутній перекладач.

“Усім вагітним, які живуть чи офіційно знаходяться у країні, після п’ятого місяця надсилають коробку з речами першої необхідності для малюка, – розповідає Gazeta.ua Ірина Плахотнюк із Гайсина Вінниччини. Разом із чоловіком Юрієм виховують 2,5-річного сина Марка та очікують на поповнення в родині. – Від бебі-боксу можна відмовитися та взамін отримати 140 євро. Але на цю суму ніколи стільки речей не купиш”.

Коробка зроблена із біоматеріалу та має м’яку оббивку. В середині знаходиться матрац, щоб дитина могла спати у ній перший час.

“Є набір дитячих кофт, колготок та повзунків. Кілька літніх та зимових комбінезонів, рушнички, носки, шапочки, постільна білизна і підгузки. Все із натуральної тканини. Також є пакунок для мами — підкладка для грудей, термометр, книжка, ножиці, дитяча олійка, гребінець для волосся і зубна щітка, кімнатний та звичайний термометри, іграшка, презервативи і прокладки”, – каже Ірина.

У Чехії є два види страховок: державна і договірна. Першу отримують громадяни країни. З таким видом страхування лікування обходиться майже безкоштовно – навіть терапевтична, стоматологічна допомога, вакцинація та профогляди. Із зарплати щомісяця вираховують відсоток медичного страхування. Іноземці, які працюють чи навчаються у країні, можуть отримати договірну страховку. Про це розповідає українка Неля Найдух.

zakarpatpost.net