Чи буде відновлено роботу військового аеродрому на Закарпатті

Досвід бойових дій показує, що військовій авіації необхідна широка мережа сучасних військових аеродромів на всій території країни.

Україна активізувала відновлення аеродромної мережі. Про це в Facebook повідомила прес-служба Повітряних сил ЗСУ, пише Сьогодні.

“Досвід бойових дій показує, що військовій авіації необхідна широка мережа сучасних військових аеродромів на всій території країни, а також “запасні”аеродроми на окремих ділянках автомобільних трас”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, з майже 100 військових аеродромів, які були на початку 90-х років, на сьогодні в Україні залишилося близько чверті. І ці потребують капітального ремонту.

“Уже з 2015 року фахівці Повітряних Сил почали “повертати до ладу” ті аеропорти, які військові багато років тому передали в комунальну власність місцевих органів самоврядування. Тепер щороку відновлюють по кілька таких аеродромів”, – йдеться в повідомленні.

Довідково (з Вікіпедії)

Мукáчівський аедродрóм ― колишня військова база, розташована у 6 км на південний захід від міста. З розпадом СРСР база поступово припинила бойове чергування і з 1993 р. була закрита.

У рядянські часи летовище вважалося одним із найкращих на західному кордоні Радянського Союзу. ЗПС здатна була приймати вантажні та пасажирські літаки типу Іл-62, Іл-76 та Боїнг-737.

Аеродром був обладнаний складами авіапального об’ємом 5,3 т куб.м., десятками ангарів, сучасною інфраструктурою протиповітряної оборони та радіолокаційною станцією. Тут базувались МіГ-27 та Міг-29.

З 1951 р. до 1993 р. тут базувався 92-й винищувальний Червонопрапорний авіаційний полк, у 1993 році, після закриття аеродрому, полк перебазувався до Василькова, Київської області. Тут був реформований в 40-у бригаду тактичної авіації ВПС України.

Станом на грудень 2017 р. аеродром знаходиться у занедбаному стані. У 2005 р. мукачівська обласна рада рішенням № 564 від 22.06.05 р. передала цілісний майновий комплекс аеродрому у власність міста, у відання КП «Міжнародний аеропорт Мукачево» (здійснює охорону 64 об’єктів на території колишнього аеродрому).

zakarpatpost.net