У Берегові молитовно вшанували ікону Христа та пам’ять преподобного Варсонофія

17 лютого в Свято-Троїцько-Михайлівському храмі міста Берегово вірники помолились за мир та спокій перед іконою Ісуса Христа «Прийдіть до Мене всі струджені і обтяжені, і Я вас заспокою»

Божественну літургію святителя Іоана Золотоустого і молебень перед святим образом відслужив керуючий Закарпатською єпархією УПЦ КП єпископ Варсонофій, котрий цього ж дня вшановував свого небесного покровителя – преподобного Варсонофія Великого (святкування було перенесено з благословення Святійшого Патріарха Філарета з 19 лютого на 17 у зв’язку з початком Великого посту).

Архієрею співслужили два десятки священиків із парафій єпархії, а також намісник Гурбинського Свято-Воскресенського чоловічого монастиря на Повстанських могилах ігумен Онуфрій (Ляда) та насельник цієї обителі ієромонах Лука (Зань). А своїм співом Богослужіння супроводжував хор «Купаж» під керівництвом Ігора Полянського.

По завершенню Літургії відбувся молебень перед іконою Христа Спасителя «Прийдіть до Мене всі струджені і обтяжені, і Я вас заспокою», яку у Свято-Троїцько-Михайлівському храмі освятили два роки тому. Визнання саме цього образу єпархіальною святинею не є випадковістю. «Коли я вже був в архієрейському сані, трапилося ряд подій, під час яких Господь вказав саме на цей образ. Але кульмінаційним моментом у прийнятті рішення стала моя поїздка до Єрусалима. Саме цю ікону у людський зріст першою побачив я, коли зайшов у монастир Святого Герасима Йорданського. Господь на ній зображений у простому хітоні, тобто таким, яким він був тоді, коли проповідував на землі – простим, покірним, люблячим, але водночас величним… Більше не сумнівався в тому, що список цього образу має бути в головному храмі нашої єпархії, – зазначив згодом владика Варсонофій у коментарі газеті «НЕДІЛЯ». – Можу констатувати: біля ікони вже відбулося зцілення, про що свідчать дари, які вдячні прихожани залишили біля неї. Тож сьогодні я обдарував образ двома хрестами на знак подяки за те, що він завжди оберігає нас, а найперше – усіх закарпатців. Також ми сьогодні благали Господа через цю ікону, щоб вона оберігала наших військовослужбовців, усіх полонених, волонтерів. Ми піднесли молитву, щоб у нашій державі швидше завершили війну і щоб жодна мати більше не оплакувала загиблого на війні сина…»

Одразу після молебню, відповідно до Указу Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, єпископ Варсонофій нагородив медаллю «За жертовність і любов до України» військових Олександра Пахоту, Олександра Сусловця, Назара Драгомерецького та Сергія Голодняка.

Від військових отримав нагороду – відзнаку «За служіння Богу і України» – і єпископ Варсонофій. З Днем ангела свого архіпастиря могли привітати також усі вірники. А після вітальної частини єпископ Варсонофій передав для Гурбинського чоловічого монастиря на Повстанських могилах ікону прп.Олексія Карпатського, з часткою його мощів, а також список ікони Христа Спасителя, що в цей день була вшанована.

zakarpatpost.net