АНОНС. Як Закарпаття з’єднають з Україною за 2,2 мільярди гривень

Навесні запрацює новий тунель та до Ужгорода запустять сучасні Інтерсіті 

Обкладинка свіжого номера закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Зараз багато говориться про погане транспортне сполучення Закарпаття з Києвом. Так, аеропорт не працює, дороги далеко не в ідеальному стані, на роботу залізничного транспорту багато нарікань щодо незручного часу прибуття поїзда Київ-Лисичанськ до столиці. Але спробуємо поглянути на ситуацію під іншим кутом, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Одразу зазначимо, що виправдовувати «Укрзалізницю» ніхто не буде. Тим більше що досі вкрай гострим залишається питання залізничних вокзалів у закарпатських містах, які підприємство обіцяє привести до ладу вже десятиліття. Найкритичніший із них у Хусті, який наразі «Укрзалізниця» навіть погодилася продати у приватні руки.

Але поговоримо про інше – про поїзди, які вирушають із нашої області до столиці. Лише через Ужгород їх курсує аж 9. Основні – Ужгород-Київ, Ужгород-Харків, Ужгород-Лисичанськ, Солотвино-Київ, а також міжнародний Кошице-Київ.

Серед поїздів є й швидкісні, наприклад, поїзд №29 сполученням Ужгород-Київ долає відстань між обласним центром Закарпаття та столицею України за 12 годин, майже як і автомобіль. До Києва він прибуває вранці о 10 годині.

Але найголовніші залізничні зміни чекають на нас у кінці весни. Саме тоді планують закінчити будівництво Бескидського тунелю. Відкриття об’єкту заплановане на 25 травня. Це буде другий за довжиною (після Лутугинського) залізничний тунель в Україні.

Сама історія об’єкту є надзвичайно цікавою. Тунель був спроектований і збудований ще за часів Австро-Угорщини у 1886 році. Проте він був дуже незручним, оскільки під час руху потягу всередині тунель наповнювався парою і димом, при проїзді через нього пасажири вагонів вищого класу зачиняли наглухо вікна і прикривали роти та носи хустинками.

У часи Другої світової війни тунель підірвали, а після її закінчення силами залізничників його було відремонтовано, але  не дуже надійно, бо вже через два роки (у 1946) він на кілька десятиліть  вийшов з ладу.

Яка подальша доля тунелю? Коли запрацює послуга на єдиний квиток із пересадками? Тож чи справді із транспортним сполученням все у нас так погано?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері закарпатської газети «НЕДІЛЯ».

Купуйте свіжий номер газети «НЕДІЛЯ» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 24 лютого.

zakarpatpost.net