Тут кожен сортує сміття, здає пластикову тару, – наша землячка про життя в Німеччині

Німці люблять на будь-які зустрічі призначати точні дати. Майже в кожній сім’ї є настінний календар, в якому прописані плани всіх членів для загального зручності. Транспорт розписаний похвилинно, магазини відкриваються і закриваються за розкладом.

Про це розповідає українка Лиса Павлова, яка п’ять років мешкає у Німеччині, передає “Обозрєватель” .

“Наша слов’янська душа звикла жити красиво, з розмахом, економити і їздити на метро, але купити-таки сумку від Шанель з діамантами. Тут, до речі, теж багато хто носить “Прада” і їздять при цьому в метро.

Але у них над головою не світиться напис з покажчиками причетності до вищого суспільства. Зате можуть активно агітувати за збереження природи, кожен сортує сміття, здає пластикову тару – і це взагалі не ганебно, до речі. У деяких доходить, звичайно, до абсурду, коли вони їдять і купують все виключно з позначкою “еко”.

Німцям не вистачає української авантюрності, схильності до ризику, спонтанності, вважає Лиса Павлова.

“Часто навіть тих, хто тут живе вже довгий час, складно розкачати на пригоди. Мені дуже радісно спостерігати те, що зараз відбувається в Україні: як відкривається багато нових бізнесів, молодь активна, готова створювати. Є моменти з тим, що у нас держава ставить палиці в колеса, але це тема для іншої статті, мабуть. Так і йде вже всі до змін – це видно. Ну а в Німеччині все йде своєю чергою, второваною стежкою”.

 zakarpatpost.net