На Кірпічку знову повернулися білі ненажери

Лебеді, що  облюбували озеро Кірпічка в Ужгороді зимують тут уже впродовж кількох останніх років. Пара  білоперих красенів жила там майже вест минулий рік.

Зараз вони знову на озері. Минулого разу, коли водойма почала замерзати, вони на декілька днів зникли. Тепер у місті знову вдарили морози, тож озеро знов вкривається шаром льоду. Чи залишаться пернаті й надалі – невідомо, але за кілька днів синоптики обіцяють уже потепління.

А тим часом містяни активно підгодовують білоперих красенів. Самець поводиться досить недовірливо. Він охороняє свою супутницю як від людей, так і від собак, які з цікавістю спостерігають за птахами. Пір’я на ньому при наближенні інших настовбурчується. Вважається, що ролючений шипун може навіть напасти на людину і ударом сильного крила зламати руку.

Прояви агресивності, щоправда, у них лебедів рідкісні, а до бійок справа доходить тільки при потребі захисту своєї території.

Утім вони страшні ненажери.

А от від пригощань птахи стають лінивими. Відомі випадки, коли лебеді птахи об’їдалися і товстіли настільки сильно, що не могли літати. При нормальній вазі 12-13 кілограмів деякі шипуни можуть важити навіть  22 кілограми. Найбільше цьому сприяє хлібобулочна продукція, якою й годують пернатих ужгородці. А в дикій природі раціон лебедів складається з водяних рослин, дрібної риби, жаб і різних комах.

Тому турбота про пернатих не повинна бути надмірною, адже перегодовування аж ніяк не сприяє покращенню їхнього здоров’я.

zakarpatpost.net