АНОНС. Другий підпал офісу спілки угорців

Знову!? Удруге за місяць товариство угорської культури в Ужгороді підпалили, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ»

27 лютого о 3 годині 11 хвилин ночі на Православній набережній в Ужгороді вибухнуло. Звук від вибуху був такої сили, що спрацювала сигналізація автівок, припаркованих поряд.

Наталія Маркуш, яка живе на набережній, розповідає, що почула вибух і подумала: рвонув газ. Одразу зателефонувала в рятувальну службу: «Я прокинулася від вибуху, хлопок сильний був, вийшла на балкон, ще не було видно, що горить, але запах гарі відчула. Коли вийшла на вулицю, побачила сильний дим, полум’я не так було видно, як задимленість…»

Виявилося, що вибух та пожежа сталися в офісі Товариства угорської культури Закарпаття (ТУКЗ). Причому за останній місяць це вже друга спроба. Перша трапилася 4 лютого.

Уже вранці 27 лютого поліція відкрила кримінальне провадження за статтею 194 – умисне пошкодження майна шляхом підпалу. Санкція цієї статті передбачає від 3 до 15 років позбавлення волі, якщо зловмисника упіймають.

Від вибуху та пожежі пошкоджено 25 квадратних метрів зі 130 усієї площі будинку в самісінькому центрі міста. Рятувальники, що приїхали на виклик уже за 15 хвилин, загасили пожежу швидко, менш ніж за годину. Від пожежі пошкоджена вся оргтехніка та меблі в приміщенні. Від вибуху осколки дерев’яної рами та рештки самого пристрою порозліталися аж на берег Ужа.

Підірвали, а не підпалили

У самому товаристві ситуацію журналістам спочатку коментувати не схотіли, а вже після 10 години ранку прес-служба обласної адміністрації розіслала спільну заяву ОДА і ТУКЗ щодо провокації: «Офіційно заявляємо, що ці провокації не мали й не матимуть жодного успіху, вони тільки згуртовують українців і угорців, а також представників інших національностей, які проживають на Закарпатті в мирі, злагоді й толерантності. Українці відстоюють право представників інших національностей зберегти свою етнічну самобутність у всіх її проявах, а представники інших національностей є патріотами України і відстоюють її суверенітет ціною власних життів на Донбасі. І жодним заїжджим чи місцевим провокаторам не вдасться нас розсварити».

Заяви схожого змісту розіслали й прес-служби Закарпатської обласної та Ужгородської міської рад. А МЗС України в особі міністра Павла Клімкіна засудило чергову провокацію.

Заступник голови ТУКЗ та заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто згодом у коментарі безапеляційно заявив, що офіс угорського товариства підірвали, а не підпалили.

 

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері закарпатської газети «НЕДІЛЯ».

Купуйте свіжий номер газети «НЕДІЛЯ» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 2 березня.

zakarpatpost.net