Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 2 березня

День на Закарпатті пройшов насичено.

У другий день весни Ужгород почало засипати снігом. Зима в цьому році була дуже бідною на сніг. Закарпатці вже мріяли про білосніжну ковдру на дорогах.

Утім снігу випадало мало. Ті моменти, коли сніжило, наші земляки намагалися жадібно ловити і фотографувати. Хоч зимові свята позаду і на календарі березень, снігу в місті все одно радіють. Правда, сподіваються, що він затримається у нас ненадовго, адже як-не-як, уже хочеться тепла.

Глава МЗС Павло Клімкін заявив, що Україна не дозволить розпалювати міжетнічні суперечки на Закарпатті. Про це він заявив під час прес-конференції у Львові, повідомила прес-служба МЗС у Twitter.

“Ми маємо захистити українських угорців. Це наш прямий обов’язок. Ми не дамо розпалювати міжетнічні суперечки на Закарпатті на шкоду і угорським, і українським інтересам”, – заявив глава МЗС.

Вчора, 1 березня, близько 17.15 год, на лінію «102» надійшло повідомлення про нещасний випадок у лісі неподалік села Лисичево Іршавського району. Заявник повідомив, що під час рубки дерево впало на двох чоловіків.

На місце пригоди виїхали поліцейські сектору реагування патрульної поліції та слідчо-оперативна група відділення. В ході розслідування правоохоронці з`ясували, що в урочищі «Щавський-Кам`яний», а це близько 14 км за межею населеного пункту, двоє чоловіків, віком 41 та 45 років, під час заготівлі лісу травмувались. 45-річний мешканець села Керецьки Свалявського району від отриманих травм помер на місці, інший — односелець потерпілого, з численними травмами доставлений до Свалявської районної лікарні.

В Ужгороді збудують квартали для ромів. Програма із будівництва впроваджується  згідно плану заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромів до 2020 року, розробленому Камбіном.

Область має мінімальну залежність від газу, тому припиняти роботу об’єктів освіти немає жодної необхідності. Про це повідомила прес-служба Закарпатської ОДА.

– Закарпатська область не зупинятиме роботу освітніх закладів через нестачу газу в зв’язку з невиконанням «Газпромом» своїх зобов’язань, – заявляє Геннадій Москаль. – По-перше, наша область споживає найменше газу в Україні, а частина Закарпаття взагалі негазифікована.

Закарпатського пенсіонера катували троє молодиків, вимагаючи грошей та золото.

«Допоможіть!» – кричав подумки старенький дідусь із зв’язаними руками й ногами та кляпом у роті. Але його ніхто не чув. Тієї ночі його не просто пограбували троє молодиків, а жорстоко побили. Дмитро Юрик дякував Богу за те, що хоча б залишився живим.  «Ще б хтось звільнив мене від цих дротів та викликав «Швидку!» –  думав пенсіонер з надією на порятунок, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

А грабіжники тим часом спокійнісінько прямували додому і ділилися враженнями від свого візиту до діда.

Оскільки серед туристів Закарпаття відоме, як край поганих доріг, винахідливі ужгородці придумали власну новацію, якої немає більше ніде у світі. Місцеві  спритники задумали викласти дно Ужа бруківкою. Так і рибам стане затишніше плавати, і гостей здивувати буде чим – вирішили вони. Принаймні, днями кілька плиток із Корзо хтось вже намагався вимостити посеред русла річки. Щоправда, для проведення подібних робіт ще холодно. Тож аматори-дорожники, очевидно, чекатимуть потепління.

Москаль хоче зробити Свидовець ідеальним місцем для тренування наших спортсменів у зимових видах спорту.

– Базою для спортивних тренувань в Україні може стати майбутній комплекс «Свидовець», де є всі природні умови не тільки для створення курорту, але й спортивної інфраструктури. У перспективі це місце можна використати навіть для проведення зимових Олімпійських ігор. Ми направили з цього приводу листа в Національний олімпійський комітет України. Хочу підкреслити, що іншого подібного місця в Україні немає. Взимку тут можуть відпочивати туристи й тренуватися спортсмени, а влітку селяни випасатимуть худобу, збиратимуть гриби і ягоди. Реалізація проекту «Свидовець» надасть величезного поштовху для економічного розвитку гірських районів Закарпаття, а якась міфічна шкода, про яку говорять «активісти», від «Свидовця» може бути не більшою, ніж від знаменитого курорту Куршевель у Французьких Альпах, – наголошує Геннадій Москаль.

В Ужгороді Липову алею раніше називали телевізором. Про це закарпатській газеті «НЕДІЛЯ» розповів доктор історичних наук, професор, колишній проректор, а нині завідувач кафедри історії України Ужгородського національного університету, автор багатьох наукових, науково-популярних, навчальних і літературно-художніх видань історик Роман ОФІЦИНСЬКИЙ.

-У мої студентські роки місцем побачень служили обидві набережні, надто липова алея. Її ще називали телевізором, бо тоді Інтернету і соціальних мереж не було, а багато хто любив посидіти тут на лавицях, щоб усіх побачити і себе показати. У сквері на площі Петефі чи у Боздоському парку теж час пролітав, наче у казці, – наголосив він.

В Ужгороді все більш активно почали боротися за чистоту міста. Протягом останнього часу у різних куточках Закарпаття з’являються наліпки із зображенням свиней, де сміттярів закликають хрюкати. До «чистої акції» підключилися і мешканці вулиці  Лєрмонтова, 5а. На фасаді будинку вони встановили табличку, на якій від руки намалювали милу рожеву свинку і закликали тих, кому байдужий порядок довкола захрюкати.

 zakarpatpost.net