ТОП-3 факти про життя в Австрії, які дивують наших земляків

В Австрії досить серйозно ставляться до приватного життя і особистих даних. Не можна знімати все підряд на камеру, оскільки в її об’єктив можуть потрапити особи і персональні дані сторонніх людей. Наприклад, номери авто. Якщо ці дії будуть розцінені як втручання в особисте життя, то загрожує солідний штраф.

З цієї причини використання автомобільних відеореєстраторів в Австрії не рекомендується. Прямої заборони використовувати їх немає, але і дозволу теж ніхто не давав. У 2013 році один австрієць навіть Звернувся до влади, щоб офіційно Отримати дозвіл на установку реєстратора в себе в авто, і йому відмовили, Виходячи з міркувань приватності. Про це розповідає киянин Ярослав Зорка, який переїхав жити в Австрію. Пропонуємо дізнатися три факти, які вразили українця в країні та якими він поділися в своєму блогу, пише gazeta.ua.

Вода з крана

“Питну воду в Австрії можна і потрібно пити просто з під крана. Купувати бутильовану воду немає ніякого сенсу. Чисту питну воду можна безкоштовно набрати в будь-якому місці: у ванній готелю, в публічному туалеті або в публічному міському фонтанчику – спеціальній колонці. Таких водних станцій у Відні близько 1000 штук.

Багаторазова наповнена пляшка з водою в Австрії є майже у кожного жителя. Такі пляшки стоять на столах в офісі, на партах у навчальних закладах і стирчать з бічних кишень рюкзаків. Коли у тебе закінчилася питна вода, ти просто береш пляшку і наповнюєш її в найближчій туалеті або вуличного фонтанчика”.

Звертання за титулом

“У діловому листуванні і навіть в розмовній мові прийнято використовувати звання і титули людей. Наприклад, ви маєте вищу освіту і є доктором або інженером? До вас будуть звертатися” Фрау доктор Оксана “або” Герр інженер Ярослав “. На всіх ваших документах перед вашим ім’ям буде стояти скорочення вашого звання Dr. або Ing. У листах до вас теж будуть звертатися Використовуючи своє покликання скорочено або повністю.

Звання доктора, професора, магістра, інженера дійсно відображає ваш особливий соціальний статус. Не тільки не варто соромитися звертатися до людей, використовуючи їх титули, але це навіть необхідно робити. Людині може здатися, що ви її ігноруєте і проявляє неповагу. Буває, що з віком таких звань стає кілька ”

Податок на радіо і телебачення

“Залежно від землі це 20-26 євро в місяць (підсумкова сума залежить від кількості пристроїв). Цікаво, що, навіть якщо у вас не підключений послуга телебачення, ви все одно повинні за неї платити. Як тільки ви в’їжджаєте в якесь житло , вам тут же рахунок на оплату. Причому ніхто навіть не перевіряє наявність у вас підстави для сплати цього податку. Все розраховано на необізнаних або дуже законослухняних громадян.

Якщо ви не реагуєте на отриманий рахунок, представники організації GIS приходять з перевіркою наявності неоподатковуваних пристроїв до вас додому. Але зайти в будинок без вашого дозволу вони не можуть. Та й відкривати двері незнайомим людям ви не зобов’язані. Для того, щоб працівникам цієї комерційної (навіть не державної) організації потрапити до вас в будинок, їм потрібна допомога місцевої поліції або властей, які їм в цьому не допомагають. За ухилення від сплати податку передбачено штраф до 2180 євро “.

zakarpatpost.net