За прибирання снігу платять від 300 гривень за зміну до 10 євро за годину

На Закарпатті хоч цьогоріч снігу було й небагато, але комунальники роботу все ж мали. Якщо  не взимку, то з приходом весни. Зараз область завалило білими заметами.

Якщо в Ужгороді центральні вулиці прибрали ще зранку, то в деяких куточках області прогрібати  сніг почали аж на обід. Люди скаржилися, що ні пройти – ні проїхати не можна. Особливо в селах.

А от у столиці існує навіть цілий снігоприбиральний сервіс. Там за таку роботу платять від 300 гривень за зміну.  І кияни активно користуються послугами снігоприбиральників. За оперативність дають і більше. Таким ж є ціни в Одесі, Харкові та Львові.

Однак найцікавішою є «снігова» схема у Фінляндії. Проблема снігових заметів там стоїть гостро, тож чиновники не шкодують коштів та її ліквідацію. За проїжджу частину відповідає міська влада, а дахи будинків і внутрішні дороги знаходяться під опікою домоуправлінь. Вони наймають сервісні компанії або двірників для своєчасного прибирання.

Робота двірником в Фінляндії починається з 5 ранку. Але такі професії зараз зникають, поступаючись дорогу сервісним компаніям. Кербуди і офісні центри наймають їх для прибирання територій. Сніг вивозять у спеціальні сховки або скидають у Фінську затоку. Там під берегом плаває спеціальний катер, який утрамбовує сніг, щоб уникнути наростання величезних льодових брил. Фіни роблять проби снігу – він абсолютно чистий, тобто шкоди екології не завдається.

Якщо вчасно сніг не приберуть, штрафи можуть сягати до 1500 євро.

Заробітна плата прибиральників снігу за нашими мірками є високою – 8-10 євро / год. Прибирання з дахів оцінюється дорожче – 10 євро / год. Коли рясні снігопади, робочий день триває близько 8-9 годин (заробіток більше 2000 євро / місяць).

Звичайно, така робота є сезонною і залежить від погоди, утім підзаробити можна непогано.

Можливо, на Закарпатті теж потрібна така професія…

 zakarpatpost.net