Як правильно пити мінеральну воду. Думка закарпатського реабілітолога

Сьогодні гостем закарпатської газети «НЕДІЛЯ» є Віце-президент Глобальної Федерації Силового спорту, Президент KFPS Закарпатської області, голова Хустського осередку Федерації Стронгмену України Роман ЗАЖИРКО.

Він розповів про здорове харчування, вітаміни, газовані напої  й мінеральну воду та їхній влив на організм.

Зараз багато говориться про здорове харчування. Це стосується і спортсменів. Щоб мати більше сили, краще почуватися, які продукти треба більше вживати?

Спорт і здорове харчування невід’ємно пов’язані між собою. У першу чергу, воно повинне бути збалансованим і раціональним, відповідно до потреб конкретного спортсмена у конкретний період його тренувань ( набір маси, сушка, реабілітація чи відпочинок ).  Акцент ставиться на білково-вуглеводну їжу. Обмежується шкідливий жир. Обов’язково в організм повинні потрапляти вітаміни, корисні мікро і макроелементи, нутріенти, які допомагають зростанню силових показників, витривалості і росту м’язів.

Сказати, що конкретно повинен вживати спортсмен, у кількох словах досить важко, оскільки тема є дуже глибокою та обширною. Легше розповісти про те, що категорично не можна їсти та пити. По-перше, на будь-який продукт сильно впливає механізм приготування. Тож їжа повинна або запікатись, або пропарюватись, або варитись. Смажене варто повністю виключити з раціону. Солодощі теж їсти не можна. У борошняних виробах варто себе обмежувати.  Також спортсмен не повинен вживати ні алкоголю, ні нікотину, тому що вони знижують гормональний фон, зупиняють ріст та регенерацію клітин, особливо рівень тестостерону, який у «залізному» спорті є дуже важливим. Категорично не рекомендую вживати різні трансжири у вигляді майонезів, пересмажену їжу, копченості, консервацію, продукти із вмістом різних підсилювачів смаку, емульгаторів, різноманітні чіпси, сухарики, газовані напої, напівфабрикати. Це все не просто погано діє на організм та може призвести до цілого комплексу хвороб, а й іноді просто небезпечне для життя!

zakarpatpost.net