Рева «накаркав». Чому ми почали їсти менше?

Українці 2017 року віддавали перевагу хлібу, м’ясу і фруктам.

Стали менше вживати молока, сирів, овочів і цукру. На колишньому рівні залишилося споживання риби, картоплі, яєць, соняшникової олії, повідомили у Держстаті.

За статистикою на одну людину на місяць припадає 8,4 кг хліба, 4,6 кг м’яса і ковбас, 1,2 кг риби, 20 яєць, 200 г картоплі та 300 г овочів. У середньому щодня кожен українець з’їдає 2,5 кг продуктів. Дієтологи зауважують, що це достатня кількість, але не збалансована, пише “Сегодня”.

“Риби потрібно їсти приблизно вдвічі більше, ніж за статистикою. Картоплі та хліба – на третину менше, а цукру – вдвічі менше. Рекомендована Продовольчою і сільськогосподарською організацією ООН норма споживання риби становить 20 кг на рік. Щоправда на кожного українця припадає близько 14 кг”, – каже дієтолог Борис Скачко.

Директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко вважає, що українці за минулий рік стали споживати менше хліба.

“За обсягами виробництва за 2017 рік випічка хліба в Україні впала на 7%, м’яса на 5%. Тому звідки зростання споживання – не ясно. Постачальники кажуть, що супермаркети стали замовляти менше м’яса, бо його не купують. Середній чек в магазинах зменшився приблизно на третину, крім Києва”, – говорить експерт.

Крім того, за даними Держстату, 2017 року номінальні доходи середньостатистичної української сім’ї зросли на 30%, а витрати – на 24%. Більше половини заробленого українці витрачають на їжу.

“Економічного дива не сталося. Підвищення мінзарплати і перерахунок пенсій відразу ж знайшли відображення в зростанні доходів населення. Також до інших доходів громадян Держстат зарахував депозити населення, розділивши всю суму банківських вкладів на кількість домогосподарств. Обсяги депозитів збільшилися через нарахування відсотків і підвищення курсу долара”, – підсумував аналітик агентства MPP Consulting Павло Мельник.

zakarpatpost.net