Site icon zakarpatpost.net

Закарпаття зсередини: чи варто ризикувати майбутнім дитини, даючи їй екстравагантне ім’я

«У минулому році в Ужгороді народилося 1587 малюків, – розповідає закарпатській газеті «НЕДІЛЯ» головний спеціаліст Ужгородського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Ольга Рябінічева. – У той же час видано 1280 свідоцтв про смерть. Однак в обласному центрі народжують жінки з різних куточків Закарпаття. Тому говорити, що всі новонароджені малюки є мешканцями Ужгорода не можна».

До речі, наймолодшою мамою в Ужгороді торік стала 13-річна дівчина, а найстаршою – 45-річна жінка.

А от як називали наші землячки немовлят? Відомо ж, що ім’я назавжди залишається невід’ємною частиною нашої особистості. Але цей відповідальний вибір, як правило, не за нами, а за батьками, які часто перед тим, як придумати ймення для свого чада, запасаються купою спеціальних книжок та переглядають сотні Інтернет-ресурсів або ж нарікають дитя на честь героїв кінострічок чи літературних персонажів.

До речі, нещодавно знову з’явилася мода називати малюків слов’янськими іменами, хоча залишаються популярними і незвичні, навіть малозрозумілі для закарпатців, утім деякі поширені колись ймення знову повертаються. А от імена героїв турецьких серіалів поволі втрачають популярність.

«Дивно, але такі розповсюджені колись імена, як Петро та Федір, нині стали дуже рідкісними. Не часто дівчат зараз називають Вірами та Маріями. Однак у той же час ужгородці почали називати малят Артемами та Меланіями, Августинами, Вадимами та Нінами, колись досить розповсюдженими. Серед звичних імен наразі найбільш поширені: Юлія, Софія, Максим, Стефанія, Андрій. А от серед екзотичних імен у 2017-му були у тренді: Шакіри, Лейли, Адель, Ніно, Беньяміни, Авраами, Ромео, Сайбори, Олівії», – розповідає головний спеціаліст Ужгородського ДРАЦСу.

Але чи варто ризикувати майбутнім дитини, даючи їй екстравагантне ім’я, яке потім у неї може викликати почуття дискомфорту? Адже, називаючи своїх наступників, батьки визначають слово, яке потім їхній син чи донька чутиме найчастіше у своєму житті.

Ужгородка Камелія змінила паспортні дані, бо, за її словами, над нею знущалися знайомі.

«У садочку діти вміли ще не надто добре говорити і на мене один хлопчик називав «кака». Мені це було дуже неприємно. А от справжнє пекло почалося в школі. Там уже свідомо мене обзивали і каменем, і кама-сутрою, і комашкою… лише батько лагідно звав квіткою. Перед тим як вступати до університету, я твердо вирішила, що хай рідні мене називають, як хочуть, а для інших я буду Катериною. Тепер я щаслива, що маю традиційне ім’я, а моє нове оточення навіть не знає про мої дитячі страждан-ня», – зізналася дівчина.

Тим часом у деяких закарпатсь-ких церквах до незвичних імен зазвичай ставляться не надто позитивно, деякі священики навіть відмовляються хрестити дітей, якщо таких немає у святцях.

«Чоловік у мене італієць. Сина він назвав Джузеппе. Але хрестити його в нас так не хотіли. Тому довелося дати йому церковне ім’я Йосип. Фактично у перекладі це одне і те ж. Можна було вибрати й інше ім’я, але ми зупинили вибір на спорідненому», – запевнила інша мешканка столиці Закарпаття Мирослава Гоббо.

Тож чи правильно підбирати для дитини іноземне, нехай навіть гарне ім’я? Чи доцільно називати сина чи доньку взагалі незрозумілими словами?

zakarpatpost.net

 

Exit mobile version