Українці через бідність живуть в квартирах по 8 людей, – наша землячка про життя в Празі

Дозвіл на постійне місце проживання у Чехії дають після п’яти років продовження довгострокової візи. Ще через п’ять років можна здавати іспити на громадянство. Це чеська мова, тести на історію-географію-культуру Чехії та співбесіда.

Перед поданням на громадянство чи на постійне місце проживання необхідно документально підтвердити свій дохід, оплату податків і страховок: медичної та соціальної. Часто в громадянстві відмовляють через старі борги за страховку, навіть якщо це кілька десятків євро. Про це розповідає Марина Малиновська, яка вісім років мешкає в Чехії, де працює адміністратором в міжнародній компанії, повідомляє obozrevatel.

“Місцеве населення не любить приїжджих, особливо не в пошані люди з колишнього CНД, – каже Марина Мальновська. – Реакція на poсійcьку мову може бути вкрай pізкoю: можуть проігнорувати прохання або просто нaгрyбuти. Пом’якшують aгрeсiю гроші: заможна людина може довго прожити в Празі, не відчувши на собі негaтuвнoго ставлення”.

За словами українки, зняти 2-кімнатну квартиру не в центрі, але і не на самій околиці, коштує $400-$450. У центрі за такі гроші можна зняти “гарсонку” — це однокімнатна квартира в центрі або недалеко від нього. Її особливість — кухонний куток, без звичної окремої кухні.

“Є ще бюджетний варіант — “ательєр”. Як правило, це однокімнатна квартира, яка призначена не для проживання, а для офісного приміщення, так як знаходиться під дахом на горищі. Мінус такого житла для приїжджих — в ательєрі не можна прописатися. А за чеськими правилами, людина, яка не має чеського громадянства, повинна бути прописана і проживати за цією адресою. Це строго перевіряється при продовженні візи. Наші люди через бідність живуть в квартирах по 8 людей, і звичайно, всіх їх там не пропишуть. Втім, прописку можна купити, хоча це ризиковано”

Вартість комунальних послуг: на двох від 3 тис. до 5 тис. гривень в місяць. Залежить від виду опалення і від платежів за утримання будинку. Якщо, наприклад, будинок новий, з рецепцією, то платежі будуть вищі.

“За приблизно 60 євро на місяць ти отримуєш майже безкоштовне обслуговування, з частковою оплатою деяких послуг. Рівень медицини не високий, багато державних клінік в поганому стані. Що стосується цін на продукти, то вони приблизно такі ж, як в Україні. Вино, кава, капучіно — 50 гривень. Обід в ресторані — 150-200 гривень на людину. Хліб — 25 гривень, йогурт — 10 гривень, шоколадка — 30”.

zakarpatpost.net