Чудодійні властивості буряка: як закарпатцям бути здоровими

У давнину цю рослину використовували лише як лікарську

Що може бути кориснішим за буряк? Він містить багато корисних вітамінів та мікроелементів, допомагає зміцнити імунітет і навіть, кажуть, розщеплює клітини раку. Крім того, він містить фолієву кислоту, яка бере участь в очищенні організму, тобто, позбавляє від закупорки кровоносних судин, а також буряк нормалізує роботу мозку., пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Буряк вживали в їжу з давніх часів. У I-II тисячолітті до н. е. в Середземномор’ї його вирощували як лікарську рослину. Спочатку вживали в їжу тільки листя, а коріння використовувалися в лікувальних цілях.

На початку нашої ери з’явилися перші культурні сорти цього коренеплоду.

Буряковий сік використовували в своїх рецептах ліків відомі лікарі давнини: Авіценна, Гіппократ, Парацельс.

Стародавні греки настільки цінували цей овоч, що подарунки в знак подяки робили в формі срібною буряка. Стравами з нього прикрашали столи багатих і знатних людей. Стародавні перси ставилися до буряка дещо упереджено: хоча і вживали в їжу, але при цьому вважали, що буряк – символ пліток, сварок і розбрату. Напевно, в цьому випадку вирішальну роль зіграв колір овочу, що нагадує темну густу кров. Якщо один з сусідів злився на іншого, то вночі таємно підкидав в його будинок великий коренеплід, повідомляючи, таким чином, про свою неприязнь.

Буряк також був атрибутом процесу вінчання: бажаного залицяльника в будинку нареченої пригощали соком сирого коренеплоду, а небажаного – вареним буряком.

Отже, логічно, що бажаючи щастя дочці, майбутнього зятя частували саме сирим овочем. Але чому ж його нас тоді традиційно варять? На жаль, людство наразі відійшло далеко від своїх першовитоків.

Тож що можна приготувати з коренеплоду, не піддаючи його термічній обробці?

По-перше,  фреш,тобто свіжо вичавлений сік, який можна подавати разом із яблучним та морквяним, або яблучним та імбировим чи з апельсиновим  або будь-яким іншим.

По-друге, з буряка можна приготувати багато салатів. Наприклад,  натерти буряк і моркву та полити лимонним соком, або буряк, яблуко, петрушка, лимонний сік та трохи оливкової олії.

Чи кольрабі, буряк і яблуко натерти на терці, збризнути лимонним соком та олією, прикрасити зеленню.

При бажанні один з інгредієнтів можна взагалі прибрати, або замінити на інший. Тільки в цьому випадку треба розуміти, що сам смак салату зміниться. Наприклад, якщо в буряково-морквяному салаті замінити моркву на редис, смак буде зовсім іншим. Але це не повинно вас зупиняти – сміливо експериментуйте. Також салати з сирого буряка – саме той випадок, коли можна готувати страви із сухофруктів. Причому,  не тільки із додаванням чорносливу, але родзинок, кураги та інших  складників.

Цей вітамінний продукт  не лише корисний, але й доступний, оскільки він у нас росте, то й коштує набагато дешевше, ніж, скажімо, тропічне авокадо.

Володимир ЗАКАРПАТСЬКИЙ, газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net