З середини березня закарпатцям стане важче поховати рідних

Новація одного з депутатів може обернутися для закарпатців справжнім головним болем, а в судах почнеться справжній колапс. Справа в тому, що так звані «правки Лозового»  до Кримінального кодексу передбачають, що без довідки з суду поховання автоматично стає просто неможливим.

Власне зміни до Кримінального кодексу Верховна Рада прийняла ще 6 жовтня 2017 року, а з 15 березня вони просто набули чинності.

Отже, згідно з правками, поховання небіжчика  дозволяється лише після проходження рідними ряду бюрократичних перепон. Навіть якщо людина померла вдома власною смертю, без відповідного рішення експертизи віддати землі тіло покійника забороняється. А за дозволом на її проведення потрібно звертатися до суду.

У закарпатських судах про цю новацію чули, але коментувати відмовляються, зазначають, що вибору в них не буде, мовляв, якщо закон вступає у дію, їм його у будь-якому разі доводиться виконувати. Звичайно, ужгородські представники Феміди  від новації далеко не в захваті, але кажуть, що до проблем людей ставитимуться з максимальним порозумінням і все ж вірять у те, що  правки відмінять.

У місцевих  бюро ритуальних послуг, куди журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» також звернувся за роз’ясненнями,  поки що відповідних розпоряджень не отримували, але про нововведення так само чули і теж обурюються з приводу додаткових клопотів, що стали для закарпатців, як грім серед ясного неба.

Більш детально про похоронні новації читайте в наступному номері закарпатської газети «НЕДІЛЯ».

У продажу з 16 березня.

zakarpatpost.net