Найбільш резонансні випадки втеч дітей з дому в минулому році

Діти-гастролери

Одним із досить нетипових випадків став пошук 16-річної ужгородки, яка намагалася втекти, переїжджаючи із одної області в іншу. Закарпатські правоохоронці у співпраці з колегами з інших областей за п’ять днів працювали над пошуком дівчини, яка виїхала до Львова, а звідти — в Тернопіль та Вінницю. Справу вели так, щоб не налякати юну втікачку. Весь цей час поліціанти проводили комплекс пошукових заходів і затримали дівчину, після чого повернули батькам.

Ще один досить цікавий випадок трапився наприкінці минулого року.

Із заявою про те, що 16-річна дівчина, студентка ліцею, пішла з дому і не повернулася звернувся мешканець Велятина. 59-річний чоловік підключив до пошуків не лише правоохоронців, але й усіх знайомих. Фото втікачки оприлюднили в Інтернеті і його поширювали тисячі користувачів із різних куточків області з надією допомогти згорьованій родині.

Проте знайшли дівчину саме правоохоронці і не в сусідньому селі, а аж у Одеській області. Туди закарпатка втекла після конфлікту з батьком і поки рідні нервували й не могли заснути ночами, спокійнісінько собі гостювала у знайомого хлопця. Більше того, аби заробити на життя, вона влаштувалася на підробіток до місцевого кафе.

Поліціанти повернули мешканку Хустщини рідним, хоч вона цього зовсім не хотіла.

Схожа ситуація трапилася в квітні минулого року на Іршавщині.  До поліцейських звернулася мати 17-літньої дівчини із села Кушниця. Заяву про зникнення дитини жінка написала після обіду, о 14:20, коли зрозуміла, що дочка не прийшла додому зі школи. А вже через три години того ж дня втікачку знайшли в іншому районі області, де вона вже купила квиток на потяг і хотіла покинути межі області. Але не встигла.

На жаль, подібних випадків дуже багато.

Материнський недогляд?

Здавалося б, мати – найрідніша людина для дитини, але часто юні закарпатці ідуть з дому саме через непорозуміння з найближчим оточенням.

Так у грудні минулого року до мукачівських правоохоронців звернувся місцевий мешканець,який повідомив, що його 16-річна донька, вранці пішла в школу і не повернулася додому.

Поліціанти  перевірили всі можливі місця, де б могла знаходитись дівчина. У результаті пошуків, знайшли її у подруги. Мукачівка була схвильованою і пояснила правоохоронцям, що втекла через непорозуміння з матір‘ю.

Ще гірший випадок трапився у листопаді 2017 року в Ужгороді. До поліціантів про зникнення сина звернулася мама 10-річного хлопчика. Вона розповіла, що вранці він пішов до школи до 21 год вечора так і не повернувся. Правоохоронці шукали дитину цілу ніч. Знайшли хлопчика лише вранці. Він ховався  у підвалі однієї з багатоповерхівок і йти додому боявся. Поліцейським він розповів, що мама вживає алкоголь, а потім його ображає.

Сумно, але через пияцтво з боку рідних діти справді часто опиняються сам на сам зі своїми проблемами, зазнають фізичного насилля і відчувають себе  нікому не потрібними. Тож у такому разі їхні вчинки можна навіть зрозуміти.

Бажання жити самостійно

Часом 15-16 річні дівчата починають уявляти себе дорослими і бажають відокремитись від батьків. Звісно, прагнення самотужки влаштовувати власне життя – це добре, але ж не в такому юному віці. Та й пов’язана така жадоба свободи не з прагненням знайти роботу, заробляти на себе, а з дитячою ілюзією кохання.

Дивно, але найчастіше втікачами в побожному Закарпатті стають саме юнки, які не просто покидають родинне гніздо, а йдуть жити до хлопців.

Так, перед Новим роком у  поліцію Мукачівського району надійшло два повідомлення про зникнення двох 15-річних дівчат.

Про одну з них, із села Серне,  повідомила бабуся. За її словами, онука  ще кілька днів тому пішла з дому і не повернулася. Про іншу, із села Великі Лучки, сповістила мати. Її донька напередодні ввечері також десь запропастилася.

Поліцейські негайно взялися за пошуки втікачок, опитали їхніх друзів, знайомих та встановили, що одна з них перебуває у товариша в сусідньому селі. Іншу ж знайшли аж у селі Велика Добронь на Ужгородщині. Вона також гостювала у хлопця.

Обидві пояснили свій вчинок тим,  що бажають жити самостійно. Поліцейські провели з ними профілактичну бесіду і повернули додому. Але ж навчати життя дітей повинні не вони, а рідні.

І схожих випадків останнім часом дуже багато.

Групові втечі

Деколи юні закарпатці не лише самі йдуть із дому, але й беруть із собою за компанію друзів, знайомих, братів чи сестер.

Так, у травні 2017 року посеред ночі до поліції звернулася ужгородка із заявою про зникнення своїх неповнолітніх дітей.

За її словами, 13-річний син та 7-річна донька близько 14:00 пішли з дому до лісу, взявши з собою палатку, і не повернулися.

Правоохоронці знайшли дітей у батька, який проживає окремо.

А в червні поліціанти шукали трьох неповнолітніх, які безтурботно гуляли собі обласним центром Закарпаття.

Про зникнення семирічного і дванадцятирічного синів та семирічного сина родички повідомила мама хлопчиків. Ужгородку найбільше хвилювало, що діти зникли в час страшної грози. Їх відшукали і повернули рідним.

Ще один цікавий випадок трапився на Рахівщині у липні. Проте цього разу про зникнення 16-річної та 10-річної дівчат і 7-річного хлопчика повідомили не близькі, а сусідка із села Луги.

Як з’ясували правоохоронці, діти весь час перебували у тітки в Рахові. За їхніми словами, коли вони прийшли додому, двері були зачиненими. Саме через це трійця подалася до райцентру.

Сусідка підтвердила слова неповнолітніх, додавши, що справді того дня їхні батьки вживали алкоголь, тож могли просто не чути прохання дочок та сина запустити їх у хату. Крім того, жінка наголосила, що в родині застілля бувають часто, а втечі з дому дітей є систематичними.

Тячівські Ромео та Джульєтта

Минулого літа 16-річний хлопець та 15-річна дівчина із Тячівського району втекли з дому на морський відпочинок у селище Залізний Порт.

Коли у поліцію Херсонщини від закарпатських колег надійшло повідомлення про розшук юних закоханих, вони роздали листівки пішим та велопатрулям, обійшли усі кав’ярні, розпитали персонал та відвідувачів про дітей. Одна з працівниць кафе упізнала на фото своїх постійних відвідувачів. Жінка сказала, що хлопець з дівчиною обідали у неї. Поліцейські залишилися чекати на підлітків, і коли незабаром вони з’явилися, затримали їх.

Дітей доставили у поліцейську станцію, нагодували, після чого повідомили батькам про їхнє місцезнаходження. З’ясувалося, що втечу закарпатські Ромео та Джульєтта ретельно планували і перед тим, як їхати у іншу область,  прихопили з дому речі та батьківські гроші. За словами солодкої парочки, вони неодноразово заявляли рідним, що хочуть жити разом, але їх не підтримали, мовляв, ще зарано. Тож у курортному містечку, де школярі провели «медові» два тижні, вони собі винайняли кімнату. Дозвілля проводили весело – удень засмагали, а ввечері розважалися у клубах.

Дітей правоохоронці передали батькам. І хоч закоханим повертатися додому дуже не хотілося, та все ж довелося. Оскільки вступати у шлюб вони ще не мають права, зі спільним проживанням їм доведеться ще кілька років зачекати.

zakarpatpost.net