Що буде з цінами на основні продукти далі

Експерти вважають, що українська молочна продукція буде дешевшати, оскільки світові ціни на неї падають. Однак поки цієї тенденції не спостерігається. За підрахунками експертів Асоціації постачальників торговельних мереж, за останній рік вартість “молочного кошика” виросла на 17%. В тому числі, молоко подорожчало на 37%, масло – на 29%, сметана – на 24% і сир – на 6%.

Незважаючи на деяке здешевлення м’яса птиці, виробники вважають це “стабілізацією” і попереджають: причин для зниження цін вони не бачать, ціни будуть рости пропорційно інфляції. Хоча на світових ринках відзначають падіння цін на цю продукцію, пише Сьогодні.

Свинина, починаючи з березня, в деяких регіонах почала дорожчати. Хоча експерти не схильні говорити про подорожчання як про загальну тенденцію для всієї України, щонайменше на період посту. До того ж, розкид цін на м’ясо в різних областях, як і раніше залишається великим.

У тій же Асоціації підрахували, що розкид цін на яловичину по Україні становить 36%. Найвища ціна на неї – в Києві (в середньому 117,1 грн за кілограм), найнижча – на Донеччині (95,1 грн/кг). Розкид цін на свинину складає 25% (на Закарпатті – 122,7 грн, на Донеччині – 97,8 грн за кіло). Експерти кажуть, ціни на м’ясо нижче в тих регіонах, де більше обсяг виробництва.

А ось курятина по всій країні коштує приблизно однаково: розкид цін по регіонах – менше 10%. Це пов’язано з тим, що найбільші виробники курятини – великі підприємства, які постачають продукцію в різні регіони.

А найбільший розкид цін спостерігається на сало. Якщо в Києві кілограм коштує в середньому 110,6 грн, то в Тернопільській нарахували всього 49,4 грн, тобто в 2,2 рази менше.

Також в Асоціації постачальників торговельних мереж підрахували, що за останній рік вареники з м’ясом подорожчали в Україні на 45%, а з картоплею – на 28%. Про це повідомив президент Асоціації Олексій Дорошенко.

zakarpatpost.net