Святкувати річницю Карпатської України до Закарпаття приїхали гості з трьох областей

Сьогодні біля Хуста на Красному Полі пройшли урочистості з нагоди 79-ї річниці проголошення Карпатської України.

Крім місцевих чиновників у святкуваннівзяли участь голови обласних рад: Полтавської – Олександр Біленький, Івано-Франківської – Олександр Сич, Львівської – Олександр Ганущин.

Про це повідомила прес-служба Ужгородської міської ради.

Після виконання Гімну України та військових салютів на честь загиблих на Красному Полі юних захисників Карпатської України, із вітальним словом звернувся голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. Він наголосив, що Карпатська Україна – один із етапів здобуття української державності. Згадав поіменно багатьох її творців, чиї імена зараз носять вулиці міст та сіл краю.

Голова Полтавської облради Олександр Біленький сказав, що у них називають трагічні події у березні 1939 року на Закарпатті – Крутами під Хустом. А Олександр Ганущин – голова Львівської облради і наш земляк – наголосив на важливості вшановувати всі спроби становлення української державності.

Голова обласної ради Івано-Франківщини Олександр Сич передав нашому краю вітання від землі Степана Бандери та Романа Шухевича, а Шухевич саме на Красному Полі кристалізував свою майбутню звитягу. Підкреслив, що й нині маємо боронити свою державність, аби, як у випадку з Карпатською Україною, це питання не вирішувалося в чужих державах.

Після виступів посадовців баладу про Красне Поле та ще один музичний твір виконали народний артист України Петро Матій, солістка Заслуженого академічного Закарпатського народного хору Яна Садварій.

Під мелодію пісні “Ой, над Хустом ворон кряче” у виконанні Заслуженого академічного Закарпатського народного хору, до підніжжя Пам’ятного Хреста, встановленого на честь загиблих Карпатських січовиків, поклали квіти. Відтак священики різних конфесій провели спільну екуменічну панахиду за загиблими.

zakarpatpost.net