Вам уже прийшло смс? На Закарпатті запускають 4G: як підготувати sim-карту і телефон

Уявіть, що ви завантажуєте через мобільний інтернет фільм розміром 1Гб. Це займе приблизно до 10 хвилин. Невдовзі в Україні запустять 4G і завантаження цього ж фільму скоротиться до 1-10 секунд. Але не всі зможуть відчути різницю – потрібно підготуватися

Як підключитися до 4G, дізнавався сайт “Сегодня“.

Чим 4G відрізняється від G

2015 року в Україні запустили технологію зв’язку 3G. Тоді мобільний інтернет “прискорився” з 9-14 кбіт/с до 2 Мбіт/с. Така швидкість дозволяє швидко завантажувати веб-сторінки, користуватися додатками, але не дає (найчастіше) нормально слухати музику онлайн або дивитися відео в хорошій якості і без затримок.

2018 року, зовсім скоро, країна отримає 4G. Швидкість мобільного інтернету зросте до 1 гігабіта на секунду. Це означає, що жодних затримок не буде. З смартфона буде легко зробити відеодзвінок, грати в онлайн-ігри. Швидкісний інтернет прискорить розвиток державних електронних послуг. 4G підштовхне міста використовувати нові технології, наприклад, прибирати сміття в міру завантаження контейнерів, стежити, де більша витрата електроенергії, контролювати роботу світлофорів.

pexels-photo-582432

Фото: pexels.co

Чи помічали, як під час автомобільних заторів або футбольних матчів швидкість інтернету знижується? Це відбувається, коли в одному місці до інтернету підключаються багато людей. В базових станціях 4G ємність в десятки разів більше.

З 4G Україна скоротить відставання від сусідніх країн. Мобільний інтернет третього покоління в світі почали впроваджувати ще 2000-2001 року. А 2011-го більшість країн перейшли на 4G.

Sim-карту і телефони доведеться поміняти

Більшість Sim-карт, якими зараз користуються українці, не підтримують зв’язок четвертого покоління. Всі три великих оператори вже розіслали своїм клієнтам sms з пропозицією поміняти Sim-карту на USIM. І, на жаль, не всі смартфони підтримують 4G. Тільки 38% телефонів українців підтримують 4G/LTE. Це означає, що більш як кожному другому абоненту варто задуматися про новий смартфон.

2222

Фото: pexels.com

Щоб перевірити, чи підтримує Sim-карта і телефон 4G, потрібно ввести USSD-запит.

У мережі “Київстар” перевірити підтримку 4G можна, відправивши USSD-запит на номери *245*4# для перевірки карти і *245*5# – для перевірки смартфона, в мережі Vodafone – на номер *222# і натиснути кнопку виклику. У відповідь оператори висилають повідомлення з результатами перевірки, а також з інформацією про те, де можна замінити SIM-карту на USIM. У Lifecell потрібно зателефонувати за номером 5433 та за вказівками натиснути 7-2-1. Чи зможе смартфон працювати з 4G мережею, можна також подивитися в інструкції до телефону, на сайті виробника або просто в настройках телефону – в розділі “Стільниковий зв’язок” повинен бути пункт “LTE”. Заміна карт безкоштовна.

Крім підтримки 4G USIM, карта містить більший обсяг пам’яті – в адресну книгу можна записати до 500 контактів, тоді як на звичайну SIM-карту поміщається 160 телефонних номерів. Нова карта також дозволяє зберігати розширені адресні дані – для одного контакту можна зберегти кілька телефонних номерів і адресу електронної пошти.

Коли оператори запустять 4G

Мобільні оператори обіцяють запустити 4G в липні на частоті 1800 МГц – саме вона може покривати більшу територію.

Трохи раніше можуть запустити мобільний інтернет на частоті 2600 МГц. Ця частота має менше охоплення, ніж 1800 МГц, і підходить для великих міст. Найімовірніше, оператори запустять 4G на цій хвилі в Києві і в деяких обласних центрах.

Генеральний директор Vodafone Ольга Устинова вважає, що в 2600 діапазоні високошвидкісний інтернет з’явиться вже наприкінці березні, якщо нічого не завадить. У 1800-спектрі – в липні. Свою готовність запускати 4G оголосили і “Київстар”, і lifecell. Всі збираються запустити його в липні після обміну частотами.

Однак високошвидкісний інтернет навряд чи буде доступний в кожному місті. Адже зараз навіть 3G доступний не в усіх населених пунктах.

953553

Фото: pixabay.com

До того ж, треба розуміти, що 3G – це технологія для масового ринку і масового споживання, тоді як 4G – це технологія для забезпечення великих обсягів трафіку. Саме тому практично ніхто в світі не будує суцільного 4G покриття. Воно споруджується там, де сконцентрований трафік, переважно у великих містах.

Щоб зв’язок 4G став масовим явищем, населення повинно бути готове платити за мобільний інтернет понад сто гривень, припускає Олександр Ольшанський, президент холдингу Internet Invest Group. Але поки українці недостатньо активно користуються і третім поколінням мобільного інтернету, а оператори ще продовжують розвивати мережу.

Нагадаємо, 6 березня в Україні відбувся другий аукціон з ліцензіями на частоти для 4G. Причому якщо минулі торги за смуги радіочастот в районі 2600 МГц пройшли відносно спокійно, то за частоти в районі 1800 МГц між операторами розгорнулася неабияка боротьба.

zakarpatpost.net