Словацька компанія висловила готовність взяти Ужгородський аеропорт у оренду

Багатостраждальний ужгородський аеропорт може нарешті  запрацювати.

Незважаючи на сусідство з багатьма європейськими державами повітряного сполучення на Закарпатті немає. Складається враження, що наш край забутий Богом. Адже ні доріг тут немає нормальних, ні літаки не літають.

Утім цими днями з’явилася новина, що вселяє надію…

Геннадій Москаль зустрівся з керівництвом логістичної компанії Vedecko-vyskumna, A.C. зі Словаччини, яка виявила зацікавленість у відновленні повноцінної роботи Міжнародного аеропорту «Ужгород». Потенційних концесіонерів привів на Закарпаття колишній народний депутат України Сергій Мошак.

Про це повідомила прес-служба Закарпатської ОДА.

У ході зустрічі голова ОДА нагадав, що після закінчення відповідної міждержавної угоди між Україною та Словаччиною аеропорт обслуговує повітряні судна тільки в режимі прямої видимості. Оскільки встановлене в Ужгороді обладнання «Украероруху» застаріле й не відповідає вимогам Євросоюзу, сподівань на повторне підписання міждержавної угоди між Україною й Словаччиною практично немає. Тому найбільш оперативний запуск повноцінної роботи аеропорту можливий у разі взяття його в концесію компанією з країн ЄС. Єдина умова Закарпатської ОДА і облради для концесіонерів у разі успішного вирішення питання – це відновлення регулярного авіасполучення між Ужгородом і Києвом.

– Якщо проект вдасться реалізувати, то на початковому етапі ми готові запустити щотижня три рейси «Братислава – Ужгород – Київ», – зазначив президент компанії Роберт Спішак. – А в подальшому запровадимо авіасполучення Ужгорода з Будапештом, Віднем, Прагою, а також курортами Туреччини, які дуже популярні в період відпусток.

Сторони домовилися діяти таким чином – логістична компанія за свої кошти здійснить незалежну експертизу Ужгородського аеропорту, щоб об’єктивно оцінити його технічний стан і балансову вартість, після чого направить листа в обласну раду з проханням надати аеропорт у концесію (при цьому віддавати в концесію злітно-посадкову смугу не можна – це забороняє українське законодавство). Остаточне рішення прийматиме більшість депутатського корпусу обласної ради.

zakarpatpost.net