Як студенти-іноземці змінили життя Ужгорода

Якщо закарпатська молодь все частіше вирушає підкорювати Європу і вступає до чеських та польських університетів, навіть до англійських та французьких, то в нас теж здобувають освіту багато іноземців. Ужгород останнім часом сміливо можна назвати містом навіть не міжнаціональних, а міжконтинентальних контрастів. Починаючи від 2016 року, коли УжНУ отримав ліцензію на навчання іноземців, на вулицях міста з’явилося багато темношкірої молоді, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Як їм у нас живеться?

Вони приносять нам частку своєї культури, а частку нашої переймають собі, намагаються злитися з закарпатцями, вивчають мову, дегустують страви нашої кухні, їм відомі проблеми не лише Закарпаття, але й України в цілому. Дехто тут засвоює навіть суворі уроки життя, пізнає на собі, що таке корупція й хабарництво, знає, як то потрапити під гарячу руку запальних закарпатських хлопців.

Відомі випадки, коли іноземців і грабували, і навіть вбивали.

Зокрема, у 2016 році двох індусів холоднокровно зарізали у орендованому будинку. Ще одного з важкими ножовими пораненнями госпіталізували. Справа набула широкого резонансу. Після цього інциденту, незважаючи на те, що злочинців швидко знайшли і затримали, багато хто зі студентів заявив, що у нас їм страшно вчитися. При цьому мотиви у вбивць були меркантильні – вбивати індусів вони не хотіли, мали намір лише обікрасти. Подружжя вбивць поцупило у покійних дорогі мобільні телефони та банківські картки, – пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

До речі, пограбування іноземців є досить неодноразовим явищем в Ужгороді. Зокрема, в жовтні минулого року в 26-річного студента місцеві хлопці, яких він сам запросив у гості, вкрали зброю, мобільний телефон та гроші. А в одному з готелів у індусів поцупили навіть 25 комплектів постільної білизни.

Мав місце навіть ганебний випадок, коли темношкірих студентів не пустили в Ужгороді в аквапарк.

Було в місті і кілька бійок, коли іноземцям діставалося від місцевих. Однак більшість наших земляків ставляться до екзотичних чужоземців дружньо, толерантно і навіть із великою любов’ю. Зокрема, протягом останніх двох років усе більше закарпаток беруть шлюб із індусами та нігерійцями.

Скільки в Ужгороді студентів-іноземців?

Темношкірих диваків можна побачити взимку в легкому одязі та навіть сандалях на набережних. Ужгородців це спочатку дуже дивувало, а ті просто самі не могли збагнути, що відбувається, адже окремі з них сніг на Закарпатті бачили вперше в житті. Тож звідки до нас приїхали екзотичні гості?

Найбільше їх із Індії, республіки Бангладеш, Зімбабве, Камеруну, Гани, Кенії, Єгипту, із Мальдів… але не тільки.

Лише на факультеті «Лікувальна справа №2», де іноземців найбільше, здобувають медичну освіту більше 800 студентів із більше, ніж 20 країн світу. Багато молоді з інших куточків світу вчиться й на «Стоматології».

Цікаво, що торік до УжНУ вступили навіть норвежці, голландці та канадці. За словами заступника відповідального секретаря приймальної комісії УжНУ Іванни Стерчо, найбільше іноземців із Індії.

А загалом, за даними Українського державного центру міжнародної освіти, в Україні навчаються близько 64 тисяч іноземців із 148 країн світу. Серед них перше місце посідають індійці – 6145 осіб. На другому місці – молодь із Азербайджану та Туркменістану, на третьому – з Нігерії.

До речі, УжНУ входить до п’ятірки українських університетів із найбільшою кількістю індійських студентів разом із Харківським національним медичним університетом, Харківсь-ким національним університетом імені В.Каразіна, Національним медичним університетом імені  О.Богомольця, Запорізьким державним медичним університетом.

Ужгород у фаворі

Тож чим припав до душі молоді із далеких і маловідомих нам країн саме Ужгород?

Журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» познайомився з нігерійкою Крістіною, яка вчиться на медичному.

Вона розповіла, що столицю Закарпаття обрала не випадково. Дівчина мала твердий намір навчатися в Україні, бо в нас освіта набагато дешевша, ніж у неї вдома. Тож до вступу ретельно готувалася не лише в плані знань, але й шукала інформацію про виші та місцеве населення . Як з’ясувалося, Ужгород їй сподобався тим, що це – найбільш інтернаціональне місто в Україні. Покохала вона його з першого погляду.

«Тут дуже живописна природа. Річка, що протікає через усе місто, нагадує мені рідний край. Тут гарно в усі пори року. Минулого літа ми їздили з друзями в гори. Там неймовірно, від побаченого захоплює подих», – запевнила студентка.

Також Крістіна стверджує, що її здивував дешевий закарпатський Інтернет, низька вартість навчання та хороші умови проживання в гуртожитках. «Я винаймаю квартиру, але була в гостях у інших студентів. Там просто рай. У нас у кімнаті живуть і по 20, і по 40 осіб одночасно. А тут – тиша і спокій», – зізналася дівчина.

Переважно іноземці дружать зі своїми земляками, з якими спілкуються рідною мовою, навчання у них проходить англійською, але в побуті багато хто намагається вивчити українську. Зокрема, днями хтось із них навіть намагався навчити ужгородців правил етикету і залишив на одному з закладів двомовну записку з текстом: «Закривайте двері».

Приємно також, що студенти з інших держав надзвичайно активні, роблять Ужгород сучасним, включаються в життя міста, знімають про Закарпаття вражаючі кліпи, фотографують і показують знімки на фотосайтах, у соцмережах, відсилають рідним.

Завдяки їм в Ужгороді активізувався ринок нерухомості, навіть почали відкриватися кафетерії. Наприклад, багато індусів є вегетаріанцями. Тож якщо раніше харчування для них було проблемою, то зараз вони мають і де, і що поїсти.

Крім того, іноземні студенти купують їжу, ходять у супермаркети, оплачують навчання, житло, транспорт, вносять родзинку у наш побут.

І хто б що не казав, із ними Ужгород став набагато колоритнішим та цікавішим.

Володимир ЗАКАРПАТСЬКИЙ, газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net