Собаководом можна стати чи потрібно народитися? Думка головного кінолога Закарпаття

Про це закарпатській газеті «НЕДІЛЯ» розповів начальник Кінологічного центру ГУНП в Закарпатській області Олександр ЛАЗАР.

– Звісно, треба вчитися, але для цього необхідно передусім любити тварин. Гадаю, що так, щоб бути кінологом, потрібно ним народитися. Із дитинства слід мати певні якості в душі. На жаль, часто в людей, які працюють із собаками, немає для такої роботи задатків, є й такі, хто не уявляє свого існування без тварин.

У нас дуже хороший кінологічний центр в Ужгороді. Ще один подібний маємо в Мукачеві. Також маємо кінологів, які обслуговують відділи поліції  у Хусті, Виноградові та в Міжгір’ї. Територію області поділено так, що за необхідності можемо охопити всі куточки Закарпаття. Якщо є зухвалі вбивства, грабежі, розбої, виїжджаємо туди, куди потрібно. При цьому вибираємо такого  собаку, який краще спрацює в конкретній ситуації.

Наприклад, в Ужгороді на певному об’єкті скоєно крадіжку з квартири чи будинку. Господар звертається до поліції. На місце події приїздить слідчо-оперативна група. Вони вивчають обставини, визначають, чи потрібна робота службового собаки. Телефонують нам. А в нас цілодобово несе службу кінолог. Він вирушає  на місце злочину. Якщо свіжий слід і сприятливі погодні умови, це дає миттєві результати. Утім позитивним показником є навіть те, що собака взяв слід і вказав, у якому напрямку рухався зловмисник. Часто собаки, йдучи по сліду, знаходять викрадені речі, знаряддя скоєння злочину.

zakarpatpost.net