Закарпатець розповів про вражаючі переваги життя без м’яса

Сьогодні, 20 березня, весь світ відзначає Міжнародний день без м’яса.
Прихильники вегетаріанського харчування закликають громадян хоча б один день провести на рослинній їжі.

Примітно, що Міжнародний день без м’яса активно підтримують підприємства громадського харчування і супермаркети. В цей день кафе і ресторани пропонують клієнтам страви з продуктів рослинного походження, а з прилавків зникають м’ясні напівфабрикати і делікатеси. На Тячівщині таких закладів нема, однак є люди, які не тільки у День без м’яса не вживають тваринну їжу, а й зовсім виключили ці продукти з свого раціону. Вже близько 8 років не вживає м’ясні продукти природолюб, експедитор «Ukraїner», викладач Дубівської ДШМ Траян Мустяце. З ним й поспілкуємося про відмову від м’яса та як вплинуло таке рішення на його життя та здоров’я, пише Тячів.

– Траяне, скажи, будь ласка, що спонукало Тебе не вживати у раціон м’ясні продукти?

– Ще років 8 тому у моєму житті настав момент, коли терміново треба було щось змінювати. Чітко усвідомив, що є тільки два шляхи – або деградація, або саморозвиток. І я був явно не на другому. Спочатку поклав ціль відмовитися від паління. Коли досяг цього, все пішло за “принципом доміно” – почав відмовлятися від інших залежностей і продуктів, що «заважали» жити і рухатися далі. Як виявилось, в список входить і м’ясо.

Це виглядає приблизно так: коли відмовляєшся від шкідливих звичок і залежностей, ти себе настільки добре починаєш почувати, що нізащо в світі не хочеться повертатись до минулих прив’язаностей і до м’яса. Ніби ти із “Жигулі” пересів на «Феррарі». Тільки бонуси у всіх аспектах – фізично, духовно, з’явилось бажання діяти і творити.

– Чи не складно було відмовитися від звичної їжі?

– Коли почав відмовлятися від шкідливих продуктів за принципом “шкідливе замінювати менш шкідливим”, то став відчувати  легкість і задоволення.

– Та все ж, за ці 8 років жодного разу не спокусився, аби не з’їсти стейк чи котлетку?

– На початковому етапі м’ясо замінив морепродуктами і рибою. Та то не довго відносно було, згодом і риба зникла з раціону. У когось це може бути по-іншому, це все дуже індивідуальне. Наприклад, менш кардинальним шляхом – смажене м’ясо замінювати вареним, чи приготованому на пару, потім на якесь дієтичне замінити. Це вже неабиякий прогрес, який ви обов’язково відчуєте. Потім поступово на рибу, чи відмовитися одразу. Все за відчуттями, імпровізуйте. У мене м’ясо “відпало” з раціону дуже швидко. Все має відбуватися в задоволення.

– Які продукти вживаєш, аби організм отримував достатню кількість поживних речовині, зокрема, білок?

– Взагалі забудьте про той білок і про те, що без нього всі помруть. Цілі нації і народи живуть без м’яса (і живуть довше), але люди чують тільки те, що хочуть чути. Не хочу про то вести дискусію, це тупик. Найбільші і найсильніші істоти світу не вживають м’яса і не думають про білок, але це не заважає їм бути найсильнішими і наймогутнішими. Є сотні досліджень і книг, в Інтернеті тисячі блогів і ресурсів на цю тему. Хто хоче і кому цікаво, той знайде.