Коли переводять годинники на літній час і як зменшити стрес для організму

У 2018 році перехід на літній час відбудеться в ніч з 24-го на 25-е березня. Стрілки годинника потрібно буде перевести на годину вперед о 3:00 ранку. Як пережити перехід на літній час із найменшими наслідками для здоров’я?

Переведення стрілок завжди пов’язане зі зміною ритму життя, а отже – з додатковим стресом, пише  НВ.

Справитися з ним допоможуть кілька простих кроків.

1 Свіже повітря

Свіже повітря і регулярні прогулянки мають бути невід’ємною частиною здорового способу життя кожної людини. Незалежно від того, наближається перехід на літній час чи людина взагалі живе в країні, де стрілки годинника ніколи не переводять (а є й такі країни).

Однак коли попереду – зміна режиму дня, піші прогулянки мають стати невід’ємною частиною вашого способу життя. Щонайменше за тиждень до переведення стрілок на літній час.

2 Лягайте раніше

Приблизно за тиждень до майбутнього переведення годинників варто почати лягати спати раніше. Таким чином ваш організм зможе заздалегідь адаптуватися до прийдешнього зрушення в розпорядку дня.

3 Знижуйте навантаження

Як би смішно це не звучало, але намагайтеся уникати стресу та знижувати навантаження на мозок і нервову систему в дні, що передують переведенню годинників, а також у перші тижні після нього.

Дослідники з’ясували, що в перші дні після переведення стрілок на літній час кількість нещасних випадків на виробництвах зростає на 5%. Варто дати організму можливість пристосуватися до нового розпорядку дня. Особливо це актуально для людей похилого віку та тих, хто страждає на захворювання серцево-судинної системи.

Ризик інсультів після переходу на літній час зростає на 8%.

4 Увага до їжі

Намагайтеся не посилювати стрес, викликаний в організмі переходом на літній час, додатковим стресом від неправильного харчування.

Варто виключити жирну та гостру їжу, їсти поменше солодкого. Оскільки після зими натуральні овочі з вітамінами не знайти, логічно почати приймати вітаміни в таблетках.

5 Не сідайте за кермо

Вищезазначена рекомендація про піші прогулянки чудово поєднується і з рекомендацією не сідати за кермо в перші дні після переведення стрілок на літній час. Порушення режиму, брак сну можуть спровокувати стан, у якому краще не управляти машиною. Згідно зі статистикою, в перші дні після переведення годинників кількість ДТП на дорогах зростає.

6 Відмовтеся від кави й алкоголю

Медики також рекомендують у перші дні після переходу на літній час відмовитися від кави та алкогольних напоїв. Вони можуть негативно впливати на нервову систему і посилити стрес від зміни розпорядку дня.

 zakarpatpost.net