Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 27 березня

День на Закарпатті був насиченим на події.

У мерії чиновники вирішували, чи бути в Ужгороді стихійній торгівлі. Незважаючи на те, що робота у цьому напрямку проводиться систематично, побороти явище до кінця не вдається.  Скажімо, на площі Корятовича, принаймні перед входом до так званого зеленого базару, більш-менш врегулювали питання – там продають хіба власну продукцію, та й то одиниці. Однак на ринках «Білочка» і на «П’яному базарі» біля санкціонованого ринку на вулиці є ще один, де масово торгують овочами, фруктами тощо. Під час такої торгівлі не дотримуються жодні санітарні норми, місто захаращується, залишаються купи сміття. При цьому всередині ринків завжди є вільні місця, це й сьогодні підтвердили керівники ринків.

Ужгородці активно готуються до Великодня. У місті вже продають різні пасхальні атрибути і корзини користуються чи не найбільшим попитом. Багатьом хочеться здивувати інших і прийти до церкви з чимось таким, аби вразити інших, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

І цьогоріч здивувати дійсно є чим. Родзинкою сезону є дитячі кошики. Придбати такі можна у квіткових магазинах. Вони не просто прикрашені штучними квітами та писанками, у них є ще й різні іграшки та кіндер-яйця.

Упродовж останнього місяця на Закарпатті знову вирували пристрасті довкола штучного “угорського питання” – від розмов про місію ОБСЄ до фейків на зразок “угорців палять”.

Її називають золотим голосом Карпат та лицарем автентичної пісні. Талановита, харизматична, з незабутнім колоритним голосом артистка, яка не лише співає, але й відроджує старовинні закарпатські традиції Мирослава Копинець розповіла закарпатській газеті «НЕДІЛЯ» про те, як почала співати.

За пацифістську позицію, зайняту в баталіях між Києвом і Будапештом, він заробив імідж “сепаратиста”. За лайку на адресу Уляни Супрун його зненавидів політичний бомонд. Геннадій Москаль у інтерв’ю Українській правді розповів про конфлікт із Супрун.

– Я з села. На Закарпатті, наприклад, кажуть – “Йди до гузиці”. Ж*па – це взято з російського діалекту. Це не українська мова, – заявив він. – До мене багато приходить простих людей, цілі делегації, іноді вони мене так сильно доводять, але я себе стримую. По відношенню до простих людей ніхто від мене не чув матюкливого слова. По відношенню до Києва – так.

Фіолетове море вкриває десятки гекрарів лісу. Поміж деревами ніби хтось розсипав бузкові намистини. Очі розбігаються від розмаїття весняної краси. Ще нещодавно шарфани були під снігом. Зараз він розтанув і квіти знову забуяли.

Подивитись на них їдуть не тільки закарпатці. Дивовижний куточок відвідують туристи з інших областей та навіть із-за кордону. Побував у дендропарку і журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ».

Загалом Березинка, що у селі Лалово Мукачівського району, займає 34 гектари площі. Тут чимало рідкісних птахів і більше двох тисяч видів унікальних, у тому числі – екзотичних рослин. Шафран – тільки один із них. Але саме завдяки цій червонокнижній квітці про дендропарк відомо місцевим та туристам.