Дивовижної краси квіти вкрили ліси Закарпаття. ФОТОФАКТ

Фіолетове море вкриває десятки гекрарів лісу. Поміж деревами ніби хтось розсипав бузкові намистини.  Очі розбігаються від розмаїття весняної краси. Ще нещодавно шарфани були під снігом. Зараз він розтанув і квіти знову забуяли.

Подивитись на них їдуть не тільки закарпатці. Дивовижний куточок відвідують туристи з інших областей та навіть із-за кордону. Побував у дендропарку і журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ».

Загалом Березинка, що у селі Лалово Мукачівського району, займає 34 гектари площі. Тут чимало рідкісних птахів  і більше двох тисяч видів унікальних, у тому числі – екзотичних  рослин.

Шафран – тільки один із них. Але саме завдяки цій червонокнижній квітці про дендропарк відомо місцевим та туристам.

Ніжні бутони перших весняних квітів тягнуться до сонця. Між звичними шафранами трапляються й альбіноси. Їх мало, але вони особливі.

Ці квіти давні греки вважали символом щастя, у єгипетських медичних текстах згадка про них датується ще 1500 роком до н. е.

А в Індії, що вважається батьківщиною шафрану, його вживали як пахощі і дорогоцінні ліки, він став кольором одягу послідовників Будди.

У нас же шафрани символізують прихід весни і оскільки із року в рік їх стає все менше і менше, зривання рослини заборонене, хоча до засторог мало хто прислухується.

А поки що ними можна милуватися майже в кожному районі області. Цілий масив шафрану можна побачити ще в одному унікальному куточку Закарпаття – на Долині нарцисів. Щоправда, там він зацвітає трохи пізніше.