Спеціалісти розповіли, чому картоплю витягають із погреба за місяць до посадки

— Цього року така весна, що треба забути про минулорічні звичаї. Не варто виймати картоплю з погребу на свято Явдохи. Треба дивитися по самій бульбі, — говорить киянин 60-річний Максим Рибак із Національної академії аграрних наук. — Зима була тепла, тому люди на початку березня почали витягати картоплю. Вдарили холоди, вона стоїть дубова і не пускає паростків.Радить діставати за місяць до посадки. Щоб пригальмувати передчасний ріст, обламує великі паростки. Розстеляє картоплю в сараї у два шари, щоб на неї падало світло. Нові паростки будуть невеликі, але грубі та міцні, пише gazeta.ua.

— Таке затримання росту паростків корисне. За цей час ґрунт краще прогріється і бульба швидко зійде. Поспішати не треба. У землі багато вологи, що тримає холод. Насіння захолоне, і рослина погано проростатиме.

— Садила багато сортів картоплі. Та все одно повертаюся до перевіреного — Гала. Він дає щедрий урожай, не примхливий до ґрунту та перепадів температури, — каже 54-річна Світлана Матюх із села Грабів Рівненської області. — З осені на місці картоплі сію сидерати — жито, листову гірчицю, люцерну чи ріпак. Вони розпушують землю. Що більше в ґрунті кисню, то розсипчастіші будуть бульби.

Не садить на те саме місце двічі. Робить це не раніше, ніж за три роки.

— Картопля “живе” на одному місці рік або два. Потім потрібна перерва.

Коли не вистачає бульби для посадки, кожну розрізує на кілька частин. На них має бути не менш як два паростки.

— Щоб зрізи не гнили, присипаю золою чи товченою крейдою. Можна й активованим вугіллям, але ж його треба купувати в аптеці. Краще взяти попіл із печі, який буде ще й добривом.

Картоплю починає садити, коли ґрунт прогрівся до +8°С на глибині 8–10 см. Майже місяць має не бути нічних заморозків. Це кінець квітня чи початок травня.

— Орієнтуюся на появу перших березових листків.

Бульби Гала сходять одночасно. Робить їм два підгортання — коли стебла виростуть 15 см і ще через три тижні.

— За сезон двічі підгодовую картоплю. Перед першим підгортанням азотними добривами — карбамідом або аміачною селітрою. Розсипаю 20 грамів на метр квадратний по городу. Перед другим підгортанням розкидаю азофоску. Достатньо по 5 грамів на кущ.

У прохолодне літо для стимуляції утворення клубнів кущі корисно обприскування після цвітіння розчином суперфосфату. Розводить 1 кг його в 10 л води й обприскує.

— Можна зробити й інший розчин. Розвести в цій кількості води по одній чайній ложці перманганату калію і борної кислоти. Результат такий самий.

Бульби виростають із бежевою шкуркою, неглибокими вічками та жовті всередині. Буде 18–20 округлих картоплин із куща. Кожна майже 100–120 г. Вони не розварюються й не ламаються при готуванні.

— Урожай збираю за 75 днів після посадки. Якщо потягне холодна погода, то треба почекати ще тиждень.