Закарпатські лижі продають у 43 країнах Європи

У 2016 році Україна забезпечила до 50 відсотків потреб Європи в лижах. Левова частка з них виготовлені на Мукачівському заводі Fisher. Це найбільше підприємство такого типу в Європі. Завод працює на Європу – це україно-австрійське підприємство. 85 відсотків потужності австрійської корпорації розміщені на 19 гектарах закарпатської землі. Тут 1200 працівників забезпечує четверту частину світового ринку, випускаючи 3,5 тисячі пар лиж та хокейних клюжок щодня.

На заводі використовують найсучасніші станки та методики для створення лиж. Для них застосовують чотири види деревини – бук, тополю, березу та фуму (цей матеріал закупляють у кількох країн Африки). Та все ж левова часка деревини, з якої роблять лижі, саме українського походження – 80 відсотків. За рік тут переробляють 8 тисяч кубометрів сировини. Про це повідомляє «Українська правда».

Щотижня із заводу відправляють 5-7 фур готової продукції. 70 відсотків доставляють в логістичний центр в Австрії, звідти товар розходиться в 43 країни світу, в тому числі в Японію, Канаду та США.

Загалом лижі в Мукачеві виготовляли вже давно. Завод має більш як 70 літню історію. Перші лижі тут почали виробляти в 1944 році. В Мукачевому також народився»бренд лиж «Тиса», який виробляють і досі. І саме в таких лижах своє золото на олімпіаді в Пхенчхані здобув Олександр Абраменко. Таких лиж, щорічно випускають всього 200 пар, коштують вони 230-240 євро. Вони надійні та міцні, розроблені на 100 відсотків українськими конструкторами. Їх використовують переважно спортсмени із пострадянського простору.

Колись в радянський час тут виготовляли і лижі для армії. З часом ця практика пішла в небуття І тільки минулоріч тут на заводі розробили спеціальну модель лиж для української армії. За роки незалежності це була перша поставка для українських військових.

Тут, на Fisher, виготовляють і лімітовані серії лиж. Розробляють навіть іменні моделі. В свій час в лижі з цього завод «взули» Віктора Ющенка, Олександра Лукашенка, Євгена Червоненка, Михаїла Саакашвілі, Каху Каладзе та інших.

Загалом 99 відсотків продукції із мукачівського заводу йде на експорт. Перш за все через ціну, не всі можуть дозволити собі купити лижі за 30 тисяч гривень. Крім того за останні роки в Україні впав інтерес до цього виду спорту та відпочинку.

На фабриці з гордістю зазначають – на їх лижах катаються олімпійські чемпіони. Загалом лижі «Fisher» стали тріумфаторами на олімпіаді в Кореї. В неофіційному рейтингу брендів, які засвітлися на олімпіаді, «Fisher» зайняв перше місце. Він приніс олімпійцям з всьогоо світу 89 медалей: 35 золотих.33 срібні та 21 бронзову. Загалом понад 55 відсотків кількості в лижних видах.

zakarpatpost.net