Андрій Любка у древній фортеці Ужгорода розкривав секрети успіху

Закарпатська газета «НЕДІЛЯ» продовжує вражати читачів своїми грандіозними проектами.

Щойно вийшов із друку унікальний журнал «Успішні жінки Закарпаття», що зібрав 55 імен закарпаток, які досягли успіху  в житті та роботі, як у рамках проекту 15 вечорів із закарпатською газетою «НЕДІЛЯ» в Ужгородському замку пройшов авторський вечір відомого письменника Андрія Любки із інтригуючою назвою «Не за сценарієм».

Дійство проходило в затишній невимушеній атмосфері у формі діалогу автора з глядачами. Це було щось містичне і непередбачуване. Вечір виходив за рамки знайомих нам шаблонів і розвіював усі стереотипи літературних дійств.

Модератор вечора Тетяна Вашаргелі зазначила, що  «НЕДІЛЯ» завжди знаходить цікавих людей і проводить видовищні дійства, які запам’ятовуються надовго.

«Вечір з Андрієм Любкою, якого я знаю вже багато років – це подія  нового формату. Це – шалена енергетика творчості в перемішку з романтикою місця проведення. У затишній старовинній фортеці у напівтемряві, освітленій свічками під чарівні звуки музики дійство було напрочуд ефектним. Затишна атмосфера та дружня розмова додали вечору особливого шарму. Андрію дякую за щирість та талант, а «НЕДІЛІ» за подію. Бажаю письменнику легкого пера і натхнення, а газеті успіхів і процвітання», – поділилася вона враженнями від вечора.

Про масштабні та нечувані для нашої області проекти «НЕДІЛІ» поділився думками Голова Редакційної Ради газети «НЕДІЛЯ» Михайло Носа.

«Вечір Андрія Любки – це вже п’ята подія у рамках п’ятнадцяти «НЕДІЛЬНИХ вечорів» від закарпатської газети «НЕДІЛЯ». Раніше ми вже організовували літературний перфоманс Тетяни П’янкової та Василя Кузана «Плач тихіше», презентували в Ужгороді та Мукачеві виставу «Лайкнутий» за участі відомого київського актора Юрія Дяка, авторський ювілейний вечір Василя Кузана, з аншлагом провели сольний концерт харизматичного, запального та надзвичайно романтичного артиста Романа Скорпіона у драмтеатрі. Надалі також дивуватимемо закарпатців незабутніми проектами і даруватимемо читачам приємні сюрпризи», – зазначив він.

А присутні на творчому вечорі Андрія Любки також ділилися враженнями від події.

«Говорити про Андрія мені дуже важко тому що це – мій вихованець і зараз – хороший друг, – підкреслив декан факультету іноземної філології УжНУ Михайло Рошко. – Він сміливий у творчості, харизматичний, впевнений у тому, що робить і надзвичайно багато працює над собою. Мені приємно, що він обрав шлях професійного письменника. Він зразу вийшов на загальноукраїнський контекст, за межі області, підтримує зв’язки зі знаменитими письменниками та поетами як старшого покоління, так і з молодою генерацією. Вчився в Польщі, вивчав балканістику, дуже начитаний, є володарем різних міжнародних премій. Пишаюся, що мав такого вихованця. Бажаю йому й надалі впевнено втілювати в життя всі ідеї. Також вдячний газеті «НЕДІЛЯ» за неймовірно цікаві проекти, за дійства, яких немає більше ніде на Закарпатті. Такі заходи потрібні людям. Вони приносять свіже повітря у нашу буденність, є святом для людських душ, тим джерелом культури, яке напуває земляків чистою джерельною водою піднесення та інтелектуального розвитку».

Давні знайомі автора також висловили висловилися про власне бачення його творчого успіху.

«Щодо Андрія Любки: я намагаюся завжди приходити на всі заходи, де серед учасників є Андрій, адже кожен його вечір є особливим. Так є тому, що для мене він не просто талановитий та харизматичний автор. Він людина, яка на власному прикладі щодня показує, що коли ти постійно працюєш над собою, обираєш саме свій “шлях”, то гарні результати обов’язково будуть! Андрій є справжнім, щирим та відкритим, і не зважаючи на напружений графік, завжди знайде можливість підтримати наші молодіжні ініціативи (йде мова про заходи ФРІ-Ужгород). Перш за все, хочу подякувати колективу газети “НЕДІЛЯ” за їхню працю, адже робота журналіста не завжди легка, хоч і дуже цікава! По-друге, приємно, що колектив на регулярній основі проводить такі гарні мистецькі заходи в місті та збирає на них чудових людей, які є настільки багатогранними та талановитими в своїх сферах, що це надихає й інших досягати нових висот та розкривати свій внутрішній потенціал! Успіху «НЕДІЛІ» у всіх справах та починаннях», –  зізналася Олена Біланіна.

«Мені дуже подобається Любка автор і Любка перекладач. Нещодавно мені пощастило модерувати презентацію його книги про велосипедистів, яку він перекладав. Він – людина, яка побачила світ, що й відобразилося на його світогляді. Незважаючи на молодий вік, Андрій пише дуже глибокі речі, які читає аудиторія різного віку. На зустрічі з ним приходять як молоді студентки, так і поважна професура. Це – талант – так об’єднати різні вікові групи людей. Переконана, у нього велике майбутнє не тільки в літературі, але й, можливо, у політиці. У свою чергу закарпатській газеті «НЕДІЛЯ» дякую за запрошення на цю унікальну подію, де можна було відпочити і насолодитися приємним спілкуванням, почути багато нового та приємно провести час», – наголосила учасниця вечора Євгенія Напуда.

Сам Андрій Любка також розповів про свої перші кроки в літературу, роботу над ліричними персонажами, сюжетом, пошуки прототипів героїв творів та свій перший роман.

«Першим моїм бажанням було написати великий роман, – зізнався він. – Я написав його у 22 роки. З усіх ужгородців його читав лише Сергій Федака. Це було не через особисту близькість із ним, а через те, що він був частково на історичну тематику і я попросив його вичитати деякі нюанси. Він це зробив. Та я відклав твір. Я завжди відкладаю тексти. Згодом повертаюся до читання, щоб поглянути на все «чужим» оком. Після цього я більше не читав його і ніде не друкував, не показував. Це для мене було тренажером, на якому я навчився експериментувати.

Писати я навчився пишучи. Пишу дуже багато текстів. Оповідання теж ніколи не пишу для книжок. Персонажі моїх творів – це конструктор. Описувати певну людину не маю права. Персонажа уявляю, він має бути перед очима, коли їх заплющу. Тут бажано вибрати реальну людину. А от характер – це може бути нашаруванням темпераменту декількох людей. Або особливості мовлення – те, як людина говорить, які слова використовує, жартує, або лається, чи мовчазна навпаки».

Андрій Любка розкрив ще чимало секретів своєї творчості.

Відтак присутні послухали деякі твори письменника у авторському виконанні, переглянули уривок із фільму «Лишатися не можна тікати» режисера Марини Лопушін, знятим  за оповіданням «Королева рами».

Після цього було багато компліментів, задушевних розмов та фотографування.

Загалом п’ятий вечір проекту 15 вечорів із закарпатською газетою «НЕДІЛЯ» був напрочуд душевним, майже сімейним, теплим, дружнім, а ще – феєричним, дещо містичним та незабутнім.

А 17 квітня о 19 годині у обласному драмтеатрі газета «НЕДІЛЯ» проводить великий сольний концерт закарпатської етнодіви Мирослави Копинець, на який квитки можна купити у касі драмтеатру та в театральній касі ТЦ «Дастор».

Телефон для замовлення квитків: (099) 319-26-20.

zakarpatpost.net