Якою буде сьогодні, 30 березня, погода на Закарпатті. Чому в цей день голими руками щук ловили?

Сьогодні на Закарпатті трохи тепліше, ніж вчора, але дощитиме.

В Ужгороді та Мукачеві вночі буде +8, удень – +11 градусів. Весь день буде хмарним. Вночі йтиме дрібний дощ, який посилиться вранці, але до середини дня він повинен припинитися.

У Хусті та Іршаві – вночі буде +7, удень – +13 градусів. З ранку до самого вечора небо буде вкрите хмарами. Дощ йтиме майже весь день. Вранці він може посилитися, проте до вечора поступово стихне.

У Волівці – +4 уночі і  +7 градусів удень. У Воловці хмарна погода буде триматися до самого вечора. Ввечері дощ, який йтиме майже весь день, поступово слабнучи, припиниться.

У Сваляві – +5 уночі і  +9 градусів удень. У Сваляві хмарна погода буде триматися до самого вечора. Дощ йтиме майже весь день. Вранці він досягне найбільшої сили, у другій половині дня послабшає, а ближче до вечора закінчиться.

У Тячеві нічна температура становитиме +7, денна – +13 градусів. У Тячеві сонце в цей день буде рідко з’являтися з-за хмар. Нічний дощ вранці посилиться. У другій половині дня він почне стихати і ближче до вечора закінчиться.

У Перечині – нічна температура становитиме +8, денна – +11. У Перечині протягом усього дня небо буде вкрите хмарами. Вночі йтиме дрібний дощ, який посилиться вранці, але до середини дня він повинен припинитися.

У Великому Березному – вночі +5, удень – +10 градусів. У Великому Березному сонце в цей день буде рідко з’являтися з-за хмар. Нічний дрібний дощ до ранку може посилитися, але незабаром повинен припинитися.

У Берегові та Виноградові – вночі – +7, удень – +13. Весь день у Береговому буде хмарним. Вранці продовжиться нічний дощ, але ближче до середини дня він повинен закінчитися.

У Міжгір’ї – уночі  +4, вдень – +8 градусів. У Міжгір’ї сонце в цей день буде рідко з’являтися з-за хмар. Дощ йтиме майже весь день. Вранці він досягне найбільшої сили, у другій половині дня послабшає, а ближче до вечора закінчиться.

У Рахові буде уночі +2, вдень температура підніметься до +5 градусів. У Рахові протягом усього дня погода буде похмурою. Вранці очікується сильний дощ. Після обіду він послабшає, але буде продовжувати йти до пізнього вечора.

30 березня відзначається день пам’яті преподобного Олексія, прозваного у народі Олексієм Теплим. На Олексія Теплого, як правило, бурхливо тане сніг. Якщо на Олексія тепло, то весна буде теплою, якщо холодно – весна запізниться. Великі потоки води від танення снігу провіщали мокре літо. Колись наші предки казали: “Олексій, чоловік Божий, зиму нанівець зводить”, “Зверху пече – знизу тече”.

За стародавнім віруванням, на теплого Олексу вівсянка співає свою першу в цьому році пісеньку — це одні з перших звуків весни. Щука цього ж дня лід хвостом розбиває, і це навіть почути можна, варто тільки вийти рано-вранці до води й прислухатися. За легендою, ту весняну щуку, що лід розбиває, можна голими руками впіймати. Один чоловік так і зробив, але через три дні помер. А перед смертю йому весь час здавалося, що спіймана щука зі страшенною силою його хвостом по голові б’є.

zakarpatpost.net