Сьогодні – Вербна неділя: прикмети, традиції, молитва, що не можна робити

Сьогодні – велике християнське свято Вербна неділя. Що в цей день не можна робити, які є прикмети і традиції?

Традиції і звичаї на Вербну неділю

Раніше свято відзначалося з особливим розмахом і влаштовувалися гуляння як у містах, так і в маленьких селах, то з часом святкування цього дня стало більш скромним. Однак багато традиції і звичаї збереглися і в наш час, пише poradu24.com.

Основним звичаєм цього свята є освячення верби. Робити це прийнято в ніч на Вербну неділю рано вранці. Вербу бажано зривати самостійно. Освяченими гілками верби батьки легенько б’ють своїх дітей, щоб очистити малюків від пристріту і псування. Даний обряд проводиться і з дорослими. Вважається, що він сприяє зміцненню здоров’я і сил.

Гілки верби зривали тільки з дерев, на яких немає гілок з ушкодженнями або хворобами. Також не можна брати гілки з дерев біля кладовищ, з дуплами або з дерев, чиї гілки схилилися над водою.

Щоб цілий рік бути здоровим, слід з’їсти кілька нирок освітленій верби. Також даний ритуал допомагає зробити рік щасливими і втілити в життя всі починання. Тому багато людей, які планували почати займатися чимось новим або їх чекало якесь відповідальне захід, з’їдали по три бруньки освяченої верби.

Звичаї на Вербну неділю для незаміжніх дівчат також включали в себе використання верби. Дівчина повинна з самого ранку думати про хлопця, який їй подобається, а освячену вербу поставити недалеко від свого ліжка.

Щоб залучити в будинок гроші і благополуччя, у Вербну неділю рекомендується пересаджувати кімнатні квіти. Якщо після цього рослина зав’яне, то рік очікується важким. Але якщо рослина зацвіте, то можна очікувати хороших фінансових поповнень і благополуччя в справах. Саме тому за пересадженими у Вербну неділю квітами завжди уважно доглядали.

Освячені гілки верби слід зберігати в будинку цілий рік. Краще всього поставити їх біля ікони. З приходом весни в старовину потрібно виганяти цими гілочками худобу. Вважається, що це допоможе захистити його від хвороб. А щоб урожай був багатим, кілька гілочок верби слід увіткнути в землю.

Прикмети на Вербну неділю

Вербі здавна приписували цілющі і навіть чарівні властивості. В давнину вважали, що освячені гілки допоможуть захистити людину від хвороб, надати чоловікам силу, а жінкам допомогти зачати і виносити малюка.

В давнину вважали, що яка погода буде на Вербну неділю, таким і буде все літо. Якщо у цей день тепло і сонячно, то й літо буде спекотним. Крім того, тепла погода на Вербну неділю говорить про те, що урожай ягід і фруктів буде хорошим. А морозна погода свідчить про гарний урожай ярих хлібів.

Що не можна робити у Вербну неділю

Розглянувши, що таке Вербну неділю, прикмети, звичаї і традиції, слід також розповісти, чого не можна робити в цей день.

Цього дня забороняється колоти дрова, шити і в’язати, прибирати в будинку і мити вікна, прати. Також забороняється виконувати будь-які роботи, які пов’язані зі значним фізичним навантаженням. Цей день варто провести в тиші і спокої з рідними людьми.

Ще існує заборона на тривалий розчісування волосся. Але найголовніше, що у Квітну неділю існує особливо сувору заборону на лихослів’я і дурні думки.

Молитва до свята

Отче, Боже наш! Ти, Який любиш нас, Тобі довіряю все, що маю найдорогоціннішого, мій скарб – кохану людину. Ти любиш більше, ніж я зможу полюбити. Довіряю її Твоїй любові, огорни її Своєю опікою й оберігай від усякого зла.

zakarpatpost.net