Ламаємо закарпатські традиції. Рецепти незвичних солодких пасок

Для Закарпаття традиційною є дріжджова солона паска. Проте в інших областях випікають солодкі великодні коржі. При цьому рецептів так само багато, як і у нас. Тож пропонуємо вам спробувати урізноманітнити святковий стіл і приготувати щось нове. Цим ви здивуєте і рідних, і гостей.

Обкладинка свіжого номера газети «Домашня кулінарія»

Рецепти від шеф-кухаря Юлії Трикиші дієтичні – без глютена та казеїну, а замість звичного борошна використано  рисове або кокосове. Рецепти пасок розміщено в газеті Вести.

 Веганський куліч із дині

Складники:

Диня – 300 гр

Морква – 2 шт

Грецькі горіхи – 150 гр

Курага – 10 шт

Кориця – 10 гр

Насіння льону – 10 гр

Какао – 10 гр

Родзинки – 50 гр

Банан – 2 шт

Апельсин – 1 шт

Сироп агави – 2 ст.л.

Кокосова стружка – 50 гр

Кокосове масло – 2 ст. л.

Приготування:

Банани очистіть від шкірки, щільно загорніть у фольгу і сховайте в морозильну камеру на 3-4 години. Грецькі горіхи, льон і корицю подрібніть у блендері. Почистіть диню і моркву за допомогою блендеру доведіть достану пюре.

Додайте до овочів фініки, курагу і родзинки, змішайте. Фруктово-овочеве пюре змішайте з іншими складниками. Змочіть руки у воді і скрутіть із тіста кульки, розкладіть їх у паперові форми. Розігрійте духовку до 180 градусів і випікайте паску 30-40 хвилин.

Для крему заморожені банани наріжте кружками, розділіть на дольки апельсин. Змішайте їх у блендері до утворення пюре. Додайте кокосове масло, сироп агави та кокосову стружку. Коли корж остине, змастіть його зверху кремом.

Куліч без глютену і козеїну

Складники:

Рисове борошно – 350гр

Кукурудзяне борошно – 50гр

Картопляний крохмал – 100гр

Сухі дріжджі – 17 гр

Кокосове молоко – 160 мл

Рослинна олія – 60 мл

Цукор – 165 гр

Яйце – 2 шт

Родзинки -100 гр

Сіль – на смак.

Приготування:

Змішайте складники – крохмал, рисове та кукурудзяне борошно. Дріжджі розчиніть у теплому молоці, додайте 1,5 ст.л. отриманої маси і 1ст. л. цукру. Яйця збийте з цукром, що залишився, влийте рослинну олію і дріжджову опару. Накрийте миску з тістом вологим рушником і помістіть у тепле місце на 8-10 годин. Після додайте сіль і борошняну суміш, що залишилася. Замісіть тісто. Залийте окропом родзинки, залиште їх на 15 хвилин, далі висушіть паперовим рушником і вмісіть у тісто. Змастіть форми для випікання олією і наповніть їх до половини тістом, прикрийте вологим рушником і залиште підходити на 1-1,5 год. Розігрійте духовку до 180 градусів і випікайте до того часу, поки верх не набуде золотистого кольору.

Сирно-освяний куліч

Складники:

Домашній сир (творог) – 125гр

Вівсяні пластівці – 150гр

Молоко – 40гр

Грецькі горіхи – 25 гр

Яйце – 1шт

Лимон – 0,5 шт

Розпушувач – 6гр

Рослинна олія- 10гр

Ванілін – на кінчику ножа

Мед – за смаком

Приготування:

Вичавте сік із половини лимону, розтопіть мед, відділіть жовток і збийте білок до густої піни. Змішайте сир, лимонний сік, мед, білок, молоко, олію. Вівсянку подрібніть у блендері, додайте до неї розпушувач, ванілін та горіхи. Сирну масу змішайте з вівсяною сумішшю. Розігрійте духовку до 175 градусів, розділіть тісто і заповніть ним форми (на 2/3 частини). Випікайте протягом 35 хвилин.

zakarpatpost.net