Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 5 квітня

День на Закарпатті був багатим на події.

Сьогодні в історичному центрі Києва, на просторі між Софією Київською і Михайлівським Золотоверхим монастирем відбулося відкриття VIII Всеукраїнського фестивалю писанки. Як раніше повідомляв zakarpatpost.net, на фестивалі  представлено роботи і закарпатців. Зокрема, мукачівець Василь Щока вже традиційно повіз на фест свої ковані великодні вироби, а мисткиня Олена Олефіренко презентуватиме пасхального кролика зі скловолокна.

Сьогодні в рамках робочої поїздки Закарпаття відвідав міністр інфраструктури Володимир Омелян, який побував у трьох містах області, аби визначити перспективи розвитку регіональних аеропортів, а також проінспектував стан доріг міжнародного та місцевого значення. Він оглянув аеропорт «Ужгород».

– Президент України поставив чітке завдання – до кінця 2018 року повноцінно запустити роботу аеропорту «Ужгород». Наразі Украерорух докладає максимум зусиль, аби летовище мало сучасне та безпечне обладнання. Аеропорт Ужгород має бути готовий до зимової навігації з осені 2018 року по зиму 2019 року. Сподіваємося, що тут працюватиме фахова команда аеропорту, від якої залежатиме якість авіасполучення, кількість маршрутів тощо. Ну і звичайно необхідна підтримка обласної влади, – зазначив Володимир Омелян.

За традиційними рецептами паску вже кілька років поспіль випікає пекарський цех, що діє у с. Красна.

Впродовж року краснянська пекарня випікає хліб та булочні вироби, а перед кожним Великоднем асортимент продукції збільшується – випікають ще й паски.

За церковними канонами, паску випікають у четвер і, за давнім українським звичаєм, її виготовляють обов’язково у гарному настрої. Саме в такому настрої беруться за великодню випічку й краснянські пекарі. Певно, тому виходять у них паски пухкі й високі, а за смаком від домашніх не відрізниш. Займаються випіканням пасок 10 працівниць, що працюють у дві зміни.

Закарпатська газета «НЕДІЛЯ» вирішила розібратися, у чому секрет популярності пасхальних забобонів, які не викорінюються з побуту наших земляків уже багато століть.З Великоднем пов’язано на Закарпатті стільки прикмет, що майже жодне свято не овіяне стількома ритуалами.

Чи не більше повір’їв у нас пов’язано із писанками. Їх на здоров’я дарували дітям та хворим, а шкаралупу від варених яєць не викидали, а закопували в землю.

Фотозону “Я люблю Ужгород” продовжують нещадно трощити. Зараз на літері «Я» – величезна тріщина. І хто що б не казав, як би не стверджували окремі так звані «громадські активісти», що матеріал, із якого зроблено знак неміцний, якби фотозону берегли, вона була б цілою і неушкодженою.

zakarpatpost.net