Як на Тячівщині випікають традиційні паски на дровах

Святковий хліб – паска – невід’ємна складова великоднього кошика. Ця хлібина символізує повноту Божої благодаті, дарів, які були послані після смерті та воскресіння Христового всьому людству.

Тож традиційно Великодня без паски не буває.  Хтось випікає її вдома, а хтось купує вже готову у магазинах. І нині на прилавках маркетів представлено найрізноманітніші за смаком та оздобою святкові хлібці, які випікають як місцеві пекарні, так й хлібобулочні цехи з інших регіонів.

За традиційними рецептами паску вже кілька років поспіль випікає пекарський цех, що діє у с. Красна.

Впродовж року краснянська пекарня випікає хліб та булочні вироби, а перед кожним Великоднем асортимент продукції збільшується –  випікають ще й паски.

За церковними канонами, паску  випікають у четвер і, за давнім українським звичаєм, її виготовляють обов’язково у гарному настрої. Саме в такому настрої беруться за великодню випічку й краснянські пекарі. Певно, тому виходять у них паски пухкі й високі, а  за смаком від домашніх не відрізниш. Займаються випіканням пасок 10 працівниць, що працюють у дві зміни.

“Треба приступати до праці з добрими думками та любити свою роботу, тоді й паска  вийде смачна”, – зауважує власниця фірми.

Потім, як тісто «підійде», відділяють на порції потрібного розміру і пекарки надають руками пасці певної форми, підкачуючи та підмішуючи. Залишається тісто ще на 1 годину. А тим часом жінки з прісного тіста формують візерунки: хрестики, квітки, віночки. Відтак, паску вміщують до форми для випічки,  змащують жовтком та прикрашають оздобою. Кожна хлібина оригінально прикрашена й не має двох однакових. Випікається хліб у спеціальній печі на дровах, що додає випічці неповторний смак та пікантності.

Готовий продукт упаковують та транспортують до магазинів та маркетів. Основними покупцями краснянського хліба є мешканці Красної, Дубового та навколишніх сіл, а також й тячівці. Цьогоріч краснянська пекарня має замовлення на понад 600 пасок. Окрім великих хлібин, випікають пекарі й маленькі, дитячі пасочки. І варто зазначити, що серед покупців попит на паску з Красної вже кілька років поспіль незмінно великий. Адже краснянські великодні хлібці особливо смачні та запашні.


Л.Білак для Tyachiv.com.ua