Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 6 квітня

День на Закарпатті пройшов у підготовці до Великодня. Закарпатці активно купують кошики, свічки, шовдар та інші наїдки.

Сьогодні Страсна п’ятниця, день, що  є найсуворішим і сумним днем Великого посту, в який не можна приймати їжу крім хліба і води до скоєння церковного обряду винесення плащаниці, який відбувається о третій годині дня. Вважається, що саме в цей час Ісус Христос віддав Богові душу на хресті. Плащаниця – це відріз тканини, на якому написаний або вишитий образ Сина Божого в повний зріст, символічний похоронний саван.

Закарпатська газета «НЕДІЛЯ» вирішила розібратися, у чому секрет популярності пасхальних забобонів, які не викорінюються з побуту наших земляків уже багато століть.

З Великоднем пов’язано на Закарпатті стільки прикмет, що майже жодне свято не овіяне стількома ритуалами. Тож сьогодні ми досліджували, для чого освячують ножі.

Боздоський парк почали розчищати від старих заростей. Вже давно такі роботи тут не проводились. Між деревами є багато старих і аварійних, тож приведення зеленої зони до ладу давно на часі.

Парк займає велику територію і давно став домівкою для багатьох диких тварин. У ньому завжди затишно, завжди приємно. Звісно, він потребує облагородження та серйозних реанімаційних заходів.

Двоє 14-річних хлопців вирішили відчути сплеск адреналіну і спробували зробити щось справді ризиковане. Домовившись між собою, об 11 годині ранку вони проникли в один із магазинів у Хусті і добре похазяйнували в ньому, пише закарпатська назета «НЕДІЛЯ.

Житло для закарпатців важливіше, ніж їжа. Тому й не дивно, що нерухомість у нас користується великим попитом.

За даними газети «Закарпатські оголошення», найчастіше шукають наші земляки двокімнатні квартири. Та й саме їх на ринку найбільше. На другому місці за популярністю однокімнатні і на третьому – три і більше кімнатні.

Закарпатські депутати прийняли звернення до Авакова щодо прослуховування керівництва Закарпатської області.

З приводу цього раніше негативно висловився голова ОДА Геннадій Москаль. Тоді мова йшла про дорожників. За словами Москаля, прослуховуючі пристрої були знайдені, зокрема, в Службі автомобільних доріг, в обласному управлінні лісового господарства та в інших структурах.

Утім що ж поганого в тому, що робота чиновників контролюється?

Шовдар – король закарпатського столу. Без нього багато родин наших земляків навіть не можуть уявити собі Великдень. Хоча насправді Пасха не має абсолютно нічого спільного не те що з шовдаром, а з м’ясом взагалі. Утім такі тонкощі мало кого цікавлять. На свята в нас головне ситно і смачно наїстися та щедро почастувати гостей.

А чи можна купити закарпатський смаколик у Києві. Журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» спеціально для цього вирушив до столиці. Щоправда, вартість вразила. Продавали закарпатські шовдарі по 950 гривень за кілограм. У одному з магазинів був розрізаний, а в іншому – запакований у плівку суцільний. Коштував трохи дешевше – 780 гривень за кілограм. Однак у продажі були невеликі шовдарі по 100 грамів, тож сума задавалася не такою космічною.