Як закарпатські колачі в Києві продають

Напередодні Великодня журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» відправився до Києва інспектувати ціни. Вдалося побачити надзвичайно багато цікаво.

Але цього разу ми поговоримо лише про одну з традиційних для наших фестивалів страв – колачі.

Продають їх у столиці по 65-70 гривань у залежно від присипок. А вони там дійсно вишукані та на всякий смак – є з зефіром, корицею,карамеллю.

У нас вибір,як не дивно, набагато слабший,хоча з Угорщини свого часу страва потрапила саме до нас, а в Києві з’явилася не так і давно.

Тож що таке кюртеш-колач (Kurtőskalacs)?

Це – угорський кручений калач, або при буквальному перекладі – «труба-калач». Родом ця випічка з Трансільванії, яка з XV століття входила до складу Угорського королівства. Колись калач готували на весілля і ним пригощали гостей. Угорський кюртеш-калач має циліндричну форму, випікають його на жаровні, намотавши тісто на залізні трубки. Після чого щедро посипають цукровою пудрою або кокосовою стружкою. Зовні він дуже нагадує радянські трубочки з кремом, в які не поклали начинку.

Угорський кручений калач – хлібобулочний виріб. Готують його з дріжджового тіста, яке складається з борошна, яєць, молока або води, масла, ваніліну, цитруса і цукру. Після того, як тісто готове, його намотують по спіралі на валик, посипають зверху цукром і засовують в піч. Як тільки калач покривається скоринкою, цукор починає плавитися, на виробі утворюється карамель.

Отже, чомусь нині в Києві пахне Закарпаттям. Можливо, через калачі?