Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 8 квітня

День на Закарпатті пройшов начичено. Закарпатіці святкують Великдень.

Ще кілька тижнів тому Ужгород був під білим покривалом. А зараз він знову в снігу, тільки в ароматному, весняному. Дерева вкриваються білосніжним цвітінням і їхні гілки ніби огорнуті інеєм.

Місто поступово починає буяти різними барвами.имГарний Великодній подарунок отримав Ужгород від природи. Уже розквітають і магнолії. Ще кілька днів і почнуть цвісти сакури.

Звичайно, якщо ми мешкаємо у приватному будинку, де є вдосталь території, біля себе можна облаштувати цілий Едемський сад. А як бути тим, хто живе у квартирі. Виявляється, створити красу можна і на маленькому клаптику перед вікном. Навіть на балконі. А як – знає  ландшафтний дизайнер Сніжана БОЙКАС. Під час наших «Недільних бесід» у прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ» вона розповіла про дива перетворення захаращеної ділянки на справжній шедевр.

Хоч закарпатці  вважають себе і  побожними людьми, але багато хто ходить до церкви тільки для показухи.  Навіть на великі релігійні свята, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ». Зокрема, два роки тому на Великдень у Хусті обікрали Свято-Благовіщенський храм. Зранку вірники прийшли на службу і виявляли, що задні двері кульової споруди виламані. З церковного інвентарю злодії не взяли нічого, однак «обчистили» касу і винесли гроші. У тому ж Хусті також у 2016 році перед Пасхою вкрали великодні подарунки, які громада євангельських християн-баптистів збирала для малечі, яка проживає у зоні бойових дій. Того разу крадіїв так і не знайшли. Але такі злочини, як кажуть, це ще «квіточки».

Закарпаття відоме не лише своєю неймовірно красивою природою. Тут дуже багато історико-архітектурних пам’яток, зокрема замків. Замок у містечку Чинадієво не є найпопулярнішим з них. Та той, хто сюди завітає, зрозуміє, що «Сент-Міклош» – одна з найвизначніших і найцікавіших пам’яток Закарпаття. Вона має свою неповторну атмосферу, свою ауру, свій шарм.

21-22 квітня в Ужгороді пройде фестиваль жіночих практик «Єва-фест». Це – подія, що  відкриває нові грані жіночої сутності, простір творчого спілкування, наповнений натхненням, свободою самовираження та любов’ю. На семінарах, тренінгах та майстер-класах розкриватимуться теми взаємин, моди та краси, успіху в особистому житті та в роботі. Більше про захід закарпатська газета «НЕДІЛЯ» попросила розповісти організаторів фестивалю Аніту Соскиду та Яну Регу.

Нещодавно zakarpatpost.net писав про те, що в Італії архітектор Лучано Піе звів будинок під назвою 25 Verde (Verde з італійської – «зелений»). Ця п’ятиповерхівка на 63 кімнати зовні виглядає, як величезний, прекрасний ліс! А тепер хатка на дереві з’явилася і в Ужгороді. Біля одного з будинків на проспекті Свободи діти побудували собі повітряну хатинку. Хоч вона й іграшкова, але все ж є гарним прикладом для дорослих, які нерідко вирубають дерева. Можливо, будівельники візьмуть до уваги дитячий креатив.

Як розповіли журналісту закарпатської газети «НЕДІЛЯ» хлопці, працювали вони над спорудженням свого будиночка чотири дні.

В Ужгороді грають в американський футбол, їдять американські хот-доги та бургери, заводять американських бульдогів. Але на цьому «американськість» столиці Закарпаття не обмежується. Є в європейському місті ще й інші деталі заокеанського континенту. Люблять у нас чомусь Сполучені Штати… причому давно. А чому – самеце і з’ясовував журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ».

Колись у радянські часи сірою фарбою покривали майже все – декоративні огорожі у парках та скверах, фасади будинків, перила мостів… Сірим був одяг, що продавався у магазинах. Проте зараз довкола нас багато цікавих різнокольорових споруд. Наприклад, дорогою до Невицького замку підвісний міст розфарбували яскравими життєрадісними фарбами. Виглядає він дуже гарно і створює надзвичайно веселий настрій.