Чому закарпатки починають продавати своє тіло

Віддавалася чоловікам не з любові до них, а щоб заробити

Проституція на Закарпатті хоч і не легалізована, та існує. Тут діють навіть свої схеми, іноді настільки закручені, що вийти на слід сутенерів зовсім не просто. Утім охочих скористатися послугами повій все одно більш ніж достатньо, адже не було б попиту, не було б і пропозиції, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Де заробляють наші дівчата

У 2011 році Карпатський центр полінгових досліджень провів експеримент із назвою «Де заробляють закарпатські жони». Тоді найбільший відсоток наших землячок, які торгують тілом за кордоном припадав на Італію. За сім років життя змінилося, тож нині найбільше у тренді Чехія. Саме туди останнім часом їде найбільше наших земляків на заробітки. Тож користуються послугами наших повій часто самі ж закарпатські чоловіки. Варто зауважити, що у наших найближчих сусідів проституція легалізована, тому ескорт-послуги там є досить поширеним явищем. Та, як не дивно, самі чехи замовляють повій досить рідко, кажуть, для чого платити, коли бажаючих зайнятись любощами й так багато. А от закарпатці охоче проводять вихідні з дівчатами за викликом. Незважаючи на те, що вдома на них чекають дружини.

«Повію в Чехії можна замовити на цілу ніч, що обійдеться приблизно у 400 євро, можна на дві години, що коштує 30-80 євро. Але найчастіше закарпатцям достатньо години. Це й коштує наполовину менше, і можна «скинутись» із друзями. Що ще більше здешевить послугу. У середньому зайнятися любощами з дівчиною за викликом можна за 10 євро. Це цілком прийнятна сума і все чесно, без якихось підстав, – розповідає Юрій із Тячівщини. Навіть у нас вдома повії дорожчі. А в Європі взагалі ціни фантастичні. Для прикладу, у Польщі повія коштує 150 євро, а у Великобританії – 300 за годину».
За статистичними даними, в Чехії нараховується близько 6300 жриць любові, причому більша частина з них є іноземками. Кожна дівчина протягом доби здатна заробити приблизно 80 доларів, інша частина доходів іде власникам борделів, на які вони працюють. Крім того, у Європі подібні заклади офіційно сплачують податки і місцеві бюджети отримують із них досить значні суми.

Як розводять закарпатців

Часто наші земляки за кордоном вдаються до досить брутальних засобів отримання задоволення. Зокрема, за словами Антона з Великоберезнянського району, у Росії вони замовили собі стару бабусю на цілу бригаду з 20 осіб, бо, мовляв, так дешевше.

Також, як розповів Іван із Перечинщини, йому кілька разів пропонувала інтимні послуги молода ромка. Живе вона в Ужгороді, але «працює» також у Мукачеві. Ладна віддатися клієнту за безцінь, інколи навіть за пляшку горілки.

Однак наші повії часто-густо розводять і самих кавалерів.

Кілька таких випадків мали місце на Хустщині.

Після минулорічного скандалу з повією, яку купив мешканець одного з сіл району, але яку так і не отримав від посередника, нам вдалося поспілкуватися з «жертвою». Своє ім’я чоловік попросив залишити в таємниці, оскільки має дружину та двох дітей і не хоче розголосу.

За його словами, у Чехії, де він працює, подібним сервісом користується часто, тож вирішив спробувати і вдома. Тим більше дружина була саме в пологовому, народжувала йому сина.

«Через пошуковик я набрав запит «Повії в Хусті», – зазначив він. – Результатів там видає багато, та я обрав одну з російсь-ких соцмереж. Там було багато фотографій вродливих дівчат. Одна з них мені сподобалася, і я зателефонував. Відповів, на мій подив, чоловічий голос. Він ввічливо пояснив, що для того, аби отримати «товар», треба сплатити 800 гривень, хоча в оголошенні значилося всього 500. Я почав торгуватися, аргументуючи, що в Празі за 500 є й кращі повії. Ми зійшлися на тому, що я погодився на іншу дівчину таки за 500 гривень. Я переказав кошти за вказаним номером і чекав сутенера з дівчиною в Хусті біля фонтану, де він обіцяв бути за годину. Та минуло 2-3 години,а його все не було. Скільки я не телефонував йому, номер більше не відповідав».

До поліції закарпатець не звертався, бо боявся, щоб про його «подвиги» не довідалася родина.

Схожий випадок трапився із іншим нашим земляком, також із Хустського району.

Йому звідник, який назвався Василем, пропонував незайману юнку за 1000 гривень, але брати на себе відповідальність за неповнолітню чоловік побоявся, тому замовив 36-річну жінку.

«По-перше, вона коштувала всього 400 гривень, по-друге, я вважав, що така повія більш досвідчена. Гроші переказав через термінал. Чекав на дівчину на обумовленому місці, але її так ніхто й не привіз», – зізнався він.

Чоловік також не хотів події надавати широкого розголосу, оскільки теж одружений. Утім до адвоката звернувся із надією повернути гроші. Але не вдалося, бо за Василем, який, скоріш за все, є зовсім не Василем, уже й слід простив.

Певно, у спритника ніяких дівчат за викликом немає. Та й не точно, що живе він у Хусті, адже Інтернет дає великі можливості для шахраїв здійснювати протиправну діяльність у будь-якому куточку держави.

Часто фотографії дівчат навіть на тих ресурсах, на яких реально можна замовити повію не є справжніми, їх беруть із порносайтів. Тож дивуватися подібним розводам не варто.

Поліція затримує  і повій, і звідників

Дивно, але в ролі сутенерів найчастіше виступають не чоловіки, а жінки, часом – навіть молоді дівчата.

Подібний випадок набув резонансу у листопаді минулого року. Тоді в одному з готелів Іршави правоохоронці затримали 19-річну мешканку Тячівщини, яка втягувала знайомих у заняття проституцією. Дівчина організувала собі сервіс із надання інтимних послуг, залучивши до свого «бізнесу» подруг із Тячівського та Іршавського районів. Пропрацював, щоправда, бордель недовго, поліціанти вважають, що близько двох місяців. Дівчина отримувала з клієнта 2,5 тисяч гривень за повію, із яких половину забирала собі. Гроші в чоловіків забирала особисто.

«Підозрювана пояснила, що спочатку сама почала займатися проституцією, а потім зрозуміла, що це прибуткова справа, і вирішила розвивати нелегальний бізнес. Дівчата, яких вона долучила до цієї діяльності, є малозабезпеченими, одна – мати трьох дітей», – розповів начальник відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми ГУНП Юрій Роговий.

Сутенерку з Мукачева такого ж віку нещодавно затримали і в Ужгороді. Разом із 20-річною повією жриці кохання мали намір заробити по 1000 гривень кожна, знайшли навіть клієнта, але задовольнити його не встигли, бо зашкодили працівники поліції, які несподівано навідалися до готелю.

Схожим ремеслом «заробляла» на хліб щоденний і молода хустянка. Клієнтів своїм підопічним із Іршавського та Хустського районів знаходила через Інтернет. За необхідності знаходила транспорт і доставляла дівчат замовникам за вказаними адресами. Гроші за послуги також забирала сама і розподіляла їх між своїми «працівницями». Наразі вона може опинитися за ґратами на строк від 3 до 7 років.

Ще цікавіший випадок трапився у Сваляві. Там за сутенерство затримали неповнолітню, яка підштовхнула до проституції іншу дівчину, яка також не досягла повноліття. Обом юнкам по 17 років. За послуги вони брали всього по 500 гривень.

Подібних випадків на Закарпатті чимало. Звісно, сутенерами виступають і старші жінки, але дивує інше: як легко і швидко знаходять вони для неофіційної роботи молодих дівчат, які готові задовольняти будь-які забаганки клієнтів… аби тільки не шукати легальне заняття, не працювати фізично. І справа навіть не в розмірі заробітних плат, а в бажанні жити гарно і легко, а гроші отримувати швидко.

У чому причина?

А чому чоловіки вдаються до послуг повій? Адже від них можна заразитися різними венеричними захворюваннями, до них вони не відчувають нічого крім інстинктів… По-перше, повія ніколи не відмовить, по-друге, за гроші задовольнить абиякі фантазії.

Тож і не дивно, що потім чоловіки стрибають у гречку.

«Причини зради дуже різноманітні і неоднорідні. Іноді для цього чоловіку достатньо лише наявності умов – місця, партнерки. Тут свою роль може відіграти алкоголь, оскільки він знижує контроль. Частіше зраджують у відрядженнях, на відпочинку. І  це не лише через більшу доступність умов, але і через певне уявне звільнення від звичних вимог оточення, каже практичний психолог Ольга ЧЕПУР. – Однією з основних причиною зради є полігамна природа чоловіка, його інстинктивна потреба залишити після себе якомога більше власного потомства. Важко сказати, наскільки така версія правдива, але вона часто використовується самими чоловіками для виправдання невірності. Важливим фактором для зради може бути самооцінка чоловіка. Тому зраджувати може чоловік як з низькою самооцінкою, щоб довести собі й оточуючим власну спроможність, так і з завищеною – адже він «заслуговує» усіх жінок. Як це не банально, але важливим є також і моральні риси – чоловік може зраджувати якщо це не викликає в нього почуття провини, якщо він не боїться докорів сумління».

А як можуть пояснити свій рід діяльності самі повії?

Аліна, яку завербували для заняття проституцією в Росії і яка дивом повернулася додому, зазначила, що погодилась торгувати собою через безгрошів’я.

«Нас у матері було п’ятеро. Вона часто випивала і за нами недоглядала, – пояснила дівчина. – Проституцією я зайнялась у 14 років, бо не було за що купити молодшим братам їсти, а холодильник був порожнім. У 18 років я завагітніла від одного з клієнтів. Народила сина. Ніколи ніде не працювала, тож годувати дитину не було з чого. Тому невдовзі почала знову робити те, що вмію. Згодом мені запропонували поїхати до Петербурга, казали, що клієнти там будуть багатими і платитимуть великі гроші. Я залишила сина на молодшу сестру і поїхала. Утім на таке знущання не очікувала. Мене зв’язували і били, коли відмовлялася когось обслуговувати, а самі чоловіки витворяли таке, про що не хочеться навіть згадувати. Одного разу я не витримала і втекла. Без документів, без грошей, без нічого. Пішла до поліції і розповіла про все. Готова була навіть до в’язниці йти, щоб тільки не повертатися в той бордель. Але, на щастя, мене доправили додому. Що зараз із іншими дівчатами – не знаю. Скажу лише одне, що я віддавалася чоловікам не з великої любові до них, не через те, що хотілося задоволення, а щоб заробити».

Аліна запевняє, що більшість повій відчувають огиду до сильної статі, значна частина з них зазнала насилля у юному віці. Після пригод у Росії дівчина переїхала жити із рідного села до Хуста і працює офіціанткою.

Виходить, що за бажання дівчата за викликом можуть усе ж змінюватись… але чому ж тоді до занять проституцією втягується все більше закарпатської молоді?

Марина АЛДОН, закарпатська газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net