Де ростуть найстаріші сакури Закарпаття і скільки їм років

Рожеве Закарпаття приваблює гостей. Вражаюча краса не залишає байдужим нікого.

Дерева із країни Висхідного сонця потрапили до нас, прижилися на Закарпатті, і ростуть у кожному населеному пункті краю, але найстаріші і найкрасивіші вони саме в Ужгороді.

«Класичні сакури, які власне і приваблюють до Ужгорода найбільшу кількість туристів, були висаджені при будівництві району Галагов у 20-30-ті роки ХХ ст. Можна сказати, що історія сакур у нашому краї почалась саме тоді. Частина з цих посадок збереглась і досі, відповідно вік цих дерев сягає 100 років. Найстаріші сакури Ужгорода можна побачити в районі саду Лаудона на вулицях Ракоці та Бращайків. Як показав час сакури чудово акліматизувались в умовах міста Ужгорода і є достатньо добре пристосованими до місцевих ґрунтових та кліматичних умов. Роботи з акліматизації декоративних дерев в Ужгороді продовжились за радянських часів та за часів незалежності України. Як результат, сьогодні не одні сакури створюють неповторний барвистий весняний шарм нашого міста. Справжньою окрасою вулиць стали також гарно квітучі яблуні Недзвецького, сливи Піссарда, глоди, мигдаль трилопатевий, церцис європейський (юдине дерево), рожеві квіти останнього розвиваються безпосередньо на гілках, дивовижні тюльпанове дерево та магнолії (представлені кількома видами та формами), павловнії, фіолетово-сині «свічки» суцвіть яких в умовах південного Ужгорода складають конкуренцію каштановому цвіту», – каже декан біологічного факультету УжНУ Ярослава Гасинець.

Більше про унікальні ужгородські сакури і як вони потрапили до Закарпаття читайте в закарпатській газеті «НЕДІЛЯ» від 22 квітня

zakarpatpost.net