Збоченців відтепер каратимуть по-новому

В Україні змінилося законодавство в питанні захисту дітей від сексуальних зловживань.

Основне нововведення встановлює чіткий вік статевого повноліття – 16 років, пише Обозреватель.

Що змінилося?

Визначити 16 -річний вік Україні рекомендував комітет ООН з прав дитини. Тепер мінімальний вік статевого повноліття становить 16 років.

Це прибирає необхідність обов’язково проводити судово-медичну експертизу для визначення статевої зрілості потерпілої дитини, що істотно полегшує кваліфікацію і процес доказування злочину. Раніше теж була передбачена кримінальна відповідальність за статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості, проте конкретний вік не вказувався, а цей аспект вирішувався на підставі судмедекспертизи.

Згідно зі змінами в ст. 155 КК, добровільні статеві стосунки повнолітнього з дитиною, яка не досягла 16 років, караються обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.Якщо подібні дії вчинили близькі родичі, члени сім’ї, ті, хто виховує або піклується, їм загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.Така ж міра відповідальності загрожує і в разі, якщо дії по відношенню до потерпілого призвели до безпліддя або інших тяжких наслідків.

Також закон передбачає кримінальну відповідальність за створення або утримання місць розпусти і звідництво (доповнена ст. 302 КК) із залученням малолітнього. За це загрожує позбавлення волі на термін від 5 до 10 років.

Історія питання

Закон “Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо захисту дітей від сексуальних зловживань та сексуальної експлуатації” був підписаний президентом Петром Порошенко 16 квітня і вступає в силу з дня його опублікування. Очікується, що нові норми не тільки наблизять українське законодавство до міжнародних стандартів забезпечення захисту дітей від сексуальної експлуатації, а й підвищать рівень захисту дітей в Україні та дотримання їх прав.

У 2011 році європейський комітет з соціальних прав Ради Європи констатував невідповідність практики застосування п. 10 ст. 7 “Право дітей та підлітків на захист” Європейської соціальної хартії. По суті, прийшов до висновку про нездатність України захищати дітей від залучення до проституції та порнографії.

Про наявність проблеми сексуальних зловживань по відношенню до дітей свідчить статистика органів внутрішніх справ і звіти громадських організацій. Так, за даними Генеральної прокуратури України в 2014 році було зареєстровано 212 кримінальних злочинів по ст. 153 “Насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом”, 49 – за ст. 155 “Статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості”, 209 – за ст. 156 “Розбещення неповнолітніх”, і 509 – за ст. 302 “Створення або утримання місць розпусти і звідництво”. Проект закону про захист дітей в цій сфері був поданий до Верховної Ради в лютому 2015 року, а прийнятий – в березні 2018 го.

zakarpatpost.net