АНОНС. Коли закарпатців будуть ховати під деревами

Коли закарпатців будуть ховати під деревами

Від чого рятує наших земляків така велика кількість хрестів при дорогах?

Проблема кладовищ для Закарпаття актуальна давно. Все менше і менше залишається місць для поховань не тільки в Ужгороді, але і в райцентрах та навіть у селах області. Під кладовища виділяють окремі ділянки, але їх також обмаль. Тож що буде через століття, коли ховати наших покійників буде зовсім ніде? Не вирубувати ж під цвинтарі Карпати?

Обкладинка свіжого номера газети «НЕДІЛЯ»

Кладовища довкола нас

А тим часом наші міста та траси багато чим нагадують кладовища. Скільки у нас стел, монументів та пам’ятників тоталітарної доби, та й навіть більш-менш сучасних, які розташовані у центральних частинах населених пунктів. Під деякими з них навіть поховано людей… тобто, там реальні  могили…

Те, що в нашому краї радянська влада встановлювала посеред середмість величезні боввани на честь загиблих фронтовиків та партизанів – відомо всім. Багато з них зараз і занедбані і руйнуються. Але про це згодом.  А зараз хочеться згадати про інше.

Ми живемо в ХХІ столітті, тому застарілих негативних традицій маємо позбутись. При чому, як у інших розвинених країнах, у нас немає звички пропагувати позитив. Натомість ми пригадуємо лише старе, сумне і замість історії успіху у нас культивується історія поразок, про що й нагадують пам’ятники. Для чого, для прикладу, встановлювати посеред людної площі Ужгорода надгробки?

Що роблять покійники в центральних частинах Мукачева та Хуста? Чому на Закарпатті епідемія встановлення хрестів при дорогах? Чи допомагають вони уникнути аварій? Чи приживуться серед закарпатців біопоховання?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері закарпатської газети «НЕДІЛЯ».

Купуйте свіжий номер газети «НЕДІЛЯ» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 20 квітня.

zakarpatpost.net