Чи зводитимуть закарпатці будинки з пластику?

На  Закарпатті настільки багато пластику, що ми вже навіть не знаємо, що з ним робити. Скільки лише пляшок можна назбирати під час повноводдя у Тисі, Ужі, Латориці та інших водоймах.

А от у Нігерії з пет-тари почали зводити будинки. Чим не приклад для нас?

Щоб з найменшими витратами вирішити проблему нестачі житла, там у якості будівельного матеріалу почали використовувати пластикові пляшки.

Здавалося б, подібні конструкції зовсім ненадійні. Але Нігерійські оселі стійкі до землетрусів, мають нульовий рівень викидів вуглецю і підтримують комфортну температуру всередині. Енергією житла забезпечуються від сонячної панелі та газу метану від перероблених відходів.

Оскільки традиційне будівництво в Нігерії занадто витратне, таку ідею там сприйняли дуже позитивно.

Проект запустила некомерційна організація з розвитку відновлюваних джерел енергії. Цей план вирішує відразу два завдання: проблему бездомності та допомогу довкіллю. На звалищах буде менше пластику, а люди матимуть житло.

У процесі роботи будівельники  наповнюють пластикові пляшки піском, а потім укладають їх в щільний ряд і скріплюють разом за допомогою розчину з глини і цементу. Виходить суцільна стіна міцніша за знайомі закарпатцям  шлакоблоки. До того ж будинки пуленепробивні, вогнетривкі. Для зведення двокімнатної оселі потрібно 14 000 пляшок. Очевидно, будівельного матеріалу повинно вистачити, щоб кожну людину забезпечити своїм житлом. Нігерія щодня викидає три мільйони пластикових пляшок. А скільки їх можна знайти у нас?!

zakarpatpost.net