В Ужгороді майже сотня сімей може опинитися посеред вулиці

Мешкають вони у гуртожитку Ужгородського торговельно-економічного коледжу. Заселились до будівлі ще 20 років тому. Мають й ордери. Самі поробили ремонти. Та 5 років тому людей надумали виселити. Мовляв, займають місця студентів та живуть незаконно. Мешканці розповідають, що в гуртожитку були голі стіни. Всюди пліснява, іржаві труби та гнилі вікна. Ремонтували його за власний кошт.

Журналіст каналу ICTV Світлана Ковбиця навідалася в гості до сімей, які невдовзі можуть стати бездомними і цікавилася, чи правомірно вони заселилися та хто саме їх намагається вигнати.

Як стало відомо, мешкають там переважно медики, військові, держслужбовці та вчителі.

Коли  вони заселилися, гуртожиток порожнів і руйнувався, тож жити у ньому їм дозволив колишній керівник закладу.

«Поселялися ми на підставі ордерів, – каже мешканка гуртожитку Наталія Коваленко. – Якщо ми були сюди вселені, значить – це був законний документ, який дозволяв нам це зробити. На підставі цього документу щомісяця нам приходять квитанції про сплату кварплати та комунальних послуг. Вважаю, що якби наше вселення було незаконним, ніхто б тут не жив ні 10, ні 20 років».

А 42-річна Марія Миршачик з чоловіком і двома синами тут живе вже 16 років. На ремонт кімнати витратила 80 тисяч гривень.

«Боїмося, що нас виженуть, а в нас – родини та діти, – запевняє жінка. –  Страшно втратити все, що людина нажила важкою працею, те, у що було вкладено багато власних грошей».

Усі мешканці мають постійну реєстрацію та щиро сподіваються, що помешкання їм вдасться приватизувати. Але трапилось непередбачуване. П’ять років тому Ужгородський коледж став структурним підрозділом Київського торговельно-економічного університету, відповідно приміщення гуртожитку теж перейшло у власність цього навчального закладу. І у столиці вирішили – людей треба виселити. Наразі із п’ятьма родинами вже судяться.

В університеті кажуть, що жити в гуртожитку можуть лише студенти.

Будівля має шість поверхів. П’ять із них займають ужгородці з сім’ями і лише один верх ній – студенти. Поселити змогли тільки 80 із дев’яти сотень, решта вихованців закладу змушені винаймати житло.

«За законодавством України, студентські гуртожитки не підлягають приватизації, – коментує ситуацію заступник директора Ужгородського торговельно-економічного коледжу Сергій Волощук. – Студенти справді живуть у нас у складних умовах, сплять на двоярусних ліжках. Наші спроби створити їм більш вільні умови фактично обмежені».

Гуртожиток потрібен коледжу, але грошей на його утримання в освітній установі немає. За півроку на останньому поверсі, де живуть студенти, чотири рази траплялися пожежі. Остання з них  сталася 7 березня. Тоді було евакуйовано 23 особи і вогонь знищив перекриття будівлі на площі 95 кв. м. та студентське майно.

Частина крівлі згоріла, її ніхто не ремонтує. Родини ж, які там мешкають, кажуть: споруду згодні полагодити, але тільки у випадку, якщо кімнати вдасться приватизувати.

Нині ж усі мешканці бояться рясного дощу, адже через дірки на стелі вода може залити усю будівлю.

Якою ж буде подальша доля гуртожитку та тих, хто в ньому проживає – поки що  невідомо, адже в кожної зі сторін конфлікту – своя правда.

zakarpatpost.net