Як закарпатському чоловікові постригтися за 400 гривень

За скільки вам робили востаннє стрижку? Закарпатці звикли до помірних цін та швидкої роботи.

Але в чоловічих салонах краси можна не лише стати гарнішим, але й добре відпочити.

Журналіст закарпатської  газети «НЕДІЛЯ» побував у закладі для справжніх чоловіків у Києві.

У Barbershop працюють переважно тільки чоловіки. Панує там особлива атмосфера. Крім стрижки, яка коштує в межах 400 гривень, за 200 можна постригти бороду. Ще хоч сотню бажано віддати як чайові за роботу  майстру. Але зате там можна поспілкуватися на будь-які теми. А ще – клієнтам пропонують на вибір пригоститися кавою, віскі або пивом.

Загалом перші чоловічі перукарні з’явилися в Америці і Європі приблизно в 18 столітті, вже тоді майстри стрижок поділилися на два напрямки: одні працювали з жінками, інші ж вважали за краще чисто чоловічі послуги: укладання та стрижку волосся, бороди і вусів, які в той час були дуже популярні. Назва барбершоп, походить від латинського слова «Barba», що означає – борода. Відмінною рисою чоловічих перукарень була повна відсутність жінок, як серед клієнтів, так і серед майстрів. Більше того, в ті часи в барбершопах так само проводили незначні медичні маніпуляції. Це було видалення зубів, дрібні хірургічні операції, а також дуже популярну на той час процедуру кровопускання. Навіть за часів заборони на проведення таких маніпуляцій цирульники продовжували проводити їх, особливо в невеликих містах, де медицина була не розвинена. Практика подібних маніпуляцій була припинена приблизно в 1850 році, тоді чоловічі майстри залишили в своїх послугах тільки стрижки волосся, бороди і вусів. До кінця 19 століття перукарні розвивалися шаленими темпами, вже в кожному, навіть невеликому містечку можна було зустріти цирюльню.

Приблизно в 1970-х роках барбершопи занепали у зв’язку з модою на носіння чоловіками довгого волосся, справжні цирульники просто не вміли працювати з ними. Любителі довгого волосся зверталися за стрижками в жіночі перукарні. У середині минулого століття барбершопи повернулися  і зараз успішно прогресують у багатьох містах України і користуються надзвичайно великою популярністю. Стрижуть там здебільшого за попереднім записом.

В Ужгороді їх поки що немає, але незабаром вони неодмінно з’являться. Та тільки ціни в них будуть дещо вищими за вартість послуг у звичайних салонах. Але це того варте. Адже там сучасний дизайн, крісла, обладнання, майстри працюють із якісними професійними матеріалами, косметичними засобами, дуже стараються. Стрижка у  Barbershop триває приблизно годину і робиться дуже вишукано, вуса укладають просто шедеврально. А стильний чоловік, хто що б не казав, а повинен виглядати стильно.

Володимир ЗАКАРПАТСЬКИЙ, закарпатська газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net